Protest zbog postavljanja spomenika: Ruglo, sramota, spomenik bahatosti

Vesti 27. jan 202118:29 > 21:56 131 komentara
protest zbog spomenika Stefanu Nemanji
N1

Uklanjanje „takozvanog spomenika“ Stefanu Nemanji je dužnost građanske Srbije, rečeno je večeras na protestu zbog postavljanja tog spomenika, koji je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu okupio pedesetak ljudi.

Protest zbog postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, organizovalo je Društvo za održivu budućnost Koraci. Okupljenima su se obratili Atanacković, istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović i istoričarka umetnosti Irina Subotić.

POVEZANE VESTI

Vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković je upitao šta je Stefan Nemanja uradio da bi zaslužio da mu se spomenik podiže parama ukradenim od građana.

Atanacković je izjavio da spomenik Stefanu Nemanji treba da ostane kao podsećanje na razaranje beogradske Železničke stanice na Savskom trgu i na „kriminalni projekat Beograd na vodi“.

Večerašnji skup je Atanacković okarakterisao kao spontani čin, sa namerom nastavljanja okupljanja „na mestu zločina“ – Savskom trgu.

Ćorović je istakla „da je Stefan Nemanja spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj aroganciji i bahatosti“.

“Ovo što vidimo nije nikakav spomenik Stefanu Nemanji. To je sve suprotno od onoga što je naša tradicija i naša kultura”, rekla je Aida Ćorović okupljenim građanima i dodala: “Onaj ko je do sada ušao makar u jednu građevinu iz tog perioda, zna da Nemanja nikad nije prikazan ovako”.

Ćorović je istakla da ona nije protiv kulture i tradicije već protiv toga da se naša kultura i tradicija na ovako skaradan način tumači.

“Ovo na trgu je zapravo spomenik Aleksandru Vučiću i njegovoj aroganciji i bahatosti”, kazala je Ćorović.

Nova.rs/Filip Krainčanić
Nova.rs/Filip Krainčanić
protest zbog spomenika Stefanu Nemanji protest zbog spomenika Stefanu Nemanji
N1

Irina Subotić rekla je da je spomenik Stefanu Nemanji nije pitanje estetike već pitanje etike.

“U trenutku kada imate tako teške probleme kao što je bolest, kada se velikodušno građanima nudi 50 evra, otvaramo nešto čija se cena ne zna, a što je koštalo najmanje 10 miliona evra. A da ne znamo ni zašto ni kome su pare otišle. Znamo samo da je u pitanju jedna velika korupcija”.

“Taj spomenik nije samo ruglo nego i sramota i mene zanima da li će crkva koja je do sada pala na svim ispitima nešto reći. On je u odori monaha a drži mač prema nebu, prema Bogu. On nije ni džihadista ni templar. On je jedna kombinacija koja ne postoji”, rekla je Subotić.

Okupljeni se ne bune zbog potrebe da se u Beogradu podigne spomenik Stefanu Nemanji, koja je, kako kažu opravdana, već smatraju da je takav spomenik megalomanski i da simbolizuje apsolutizam sadašnje vlasti u Srbiji.

Sporno im je i mesto na koje je spomenik postavljen, na Savskom trgu, gde radovi još nisu završeni, kao i to što nisu otkriveni podaci o tome koja je cena spomenika.

Među prisutnima bio je i predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i karikaturista Dušan Petričić.

U drugom delu grada, na Savskom trgu, održana je zvanična državna svečanost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare