Protest protiv zagađenja, građani traže – gradove bez smoga

Vesti 10. jan 202112:46 > 21:16 62 komentara

U centru Beograda održan je protest za "bezopasan vazduh" u organizaciji inicijative Eko straža. Na protestu se na Slaviji okupio veliki broj građana, koji su u protestnoj šetnji u koloni otišli do zgrade Vlade, gde su ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i za adekvatno informisanje javnosti.

Na početku kolone građani su nosili transparent „Za Srbiju bez smoga!“.

Na protest je pozvala inicijativa Eko straža, koja je poručila da su Vlada Srbije i njene institucije dužne da obezbede da životna sredina bude zdrava i da obaveštavaju javnost o njenom stanju.

Kolona okupljenih građana blokirala je tokom trajanja skupa saobraćaj u Nemanjinoj ulici.

Obraćajući se učesnicima protesta, Bojan Simišić iz neformalnog udruženja građana Eko straža rekao je da godine prolaze, da „nama svake godine od posledica zagađenja umre 15.000 ljudi, što je jedan manji grad u Srbiji“.

Među govornicima na protestu bio je i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Inicijative „Odbranimo reke Stare planine“, koji je rekao da je došao ispred vrata onih koji sa „strateškim partnerima poput Linglonga ili Rio Tinta sa kojima sklapaju tajne ugovore“ i poručio da „o vodi, zemlji i vazduhu nema pregovora“.

Eko straža ranije je objavila da je osnovni zahtev Vladi da se poštuje Ustav Srbije koji, kako navode, članom 74 garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju.

Eko straža je pozvala građane da daju podršku čitavom setu njihovih zahteva, među kojima su ključni da se obezbedi sistematsko, kontinuirano i transparentno praćenje svih relevantnih parametara zagađenja vazduha na celoj teritoriji Srbije, da se javnost pravovremeno i tačno informiše o zagađenosti vazduha i posledicama izloženosti, i to putem sredstava javnog informisanja i „zvaničnih kanala vlasti“.

Na listi zahteva učesnika protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, a traži se i krivična odgovornost za iznošenje netačnih i zdravstveno opasnih informacija vezanih za zagađenje vazduha.

Vujović: Neodgovorno reći da država ne radi ništa

Kvalitet vazduha nije na zavidnom nivou i taj problem prisutan je decenijama, ali je neodgovorno reći da država ne radi ništa po tom pitanju, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović povodom današnjeg protesta.

“U toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termo elektrani Nikola Tesla A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor – dioksida svede na minimum. Ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente”, rekla je ministarka Vujović i ocenila da problem aerozagađenja ne može da se reši brzo, ali da se intenzivno radi na tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare