Protest ekoloških aktivista u Beogradu, najavljena tri koraka

Vesti 03. feb 202219:18 > 22:32 0 komentara

Predstavnici aktivista koji su se okupili u Beogradu i Savo Manojlović najavili su tri koraka - protest sledećeg četvrtka na ovom istom mestu u 19h, kom će prisustvovati i meštani Gornjih Nedeljica a koji će, kako je rekao, kampovati dok se njihovi zahtevi ne usvoje, što je drugi korak. Treći je - skupljanje potpisa za narodnu inicijativu i opstrukcija izbora. Protest ekoloških organizacija koji je oko 19h počeo ispred Predsedništva Srbije, završio se nešto oko 20:15 kod zgrade Vlade.

Zahtev je jedan – obustavljanje iskopavanja bora i litijuma u celoj Srbiji, ne samo projekta Jadar. Inače, danas su nastupile ujedinjeno ekološke organizacije i inicijativa Kreni-Promeni. Sada ujedinjeno nastupaju i pred Vladom i predsednikom Srbije, a ukoliko Skupština Srbije ne donese zakon o zabrani ispokapavanja litijuma i bora, do raspuštanja 15. februara – najavljuju proteste tokom kampanje. Manojlović je rekao da to može da se završi za 24 sata. Poručuju vlasti da neće imati priliku da izbore pripreme i održe u mirnoj atmosferi. „Istovremeno ćemo nastaviti da dižemo proteste po celoj Srbiji. Ukoliko se ne usvoji, imaće izbornu kampanju ispunjenu protestima, zbog neispunjenih obećanja, imaće terensko skupljanje potpisa za narodnu inicijativu…  Pa ćemo videti kako će ta izborna kampanja izgledati“, rekao je Manojlović.

Poručili su da kada bude u tabloidima neko lice sa protesta, koje označavaju kao stranog plaćenika, da će oblepiti grad slikom onim ko je „davao pare za Klintonovu fondaciju, a on zna šta to znači za njegove birače“.

protest kreni promeni
N1

Odlučni su da idu do kraja, dok njihov zahtev ne bude u potpunosti ispunjen.

Kako javlja reporter N1, okupljeni građani su blokirali Ulicu kralja Milana, a onda su otišli do Vlade Srbije, gde se protest i završio.

protest
N1

Aktivista „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović rekao je ranije danas da je policija došla da mu uruči rešenje o zabrani današnjeg skupa, a kako je objavio na Tviteru – odbio je da primi to rešenje.

On je ranije izjavio da je neće prihvatiti moratorijum na kopanje litijuma i bora od godinu dana, jer je to, kako kaže, „drži vodu dok izbori odu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!