Protest aktivistkinja ispred JDP-a zbog Lečića: Zabrinute smo za sve glumice

Vesti 26. dec 202120:11 > 20:55 1 komentar
Protest JDP
Filip Krainčanić/Nova.rs

Aktivistkinje iz nekoliko ženskih inicijativa u nedelju uveče su protestom ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta izrazile nezadovoljstvo zbog angažmana glumca Branislava Lečića u predstavi "Tako je (ako vam se tako čini)".

Povezane vesti

Naime, one su održale protest jer su, kako kažu, zabrinute za sve glumice koje u predstava blisko sarađuju s Lečićem kojeg je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, ali i da još jednom javno pruže podršku Danijeli.

„Članice inicijativa ‘Verujem ti’, ‘Ženska solidarnost’, ‘Žena u crnom’ i ‘Automne feministkinje’ organizovale su protest ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta i nosile banere sa ispisanim porukama ‘Verujemo Danijeli Štajnfel’, ‘Silovanje je zločin’ i heštagom ‘Nisam prijavila’, rekla je za Nova.rs Mina Damjanović ispred inicijative „Verujem ti“.

Ona je dodala da je to njihov drugi protest ispred pozorišta.

„Prvi je bio kada je Branislav Lečić prvi put igrao u ‘Zvezdara teatru’, sada je to ispred JDP-a, a imali smo akcije i ispred Fakulteta savremenih umetnosti gde on radi kao profesor, 25. novembra kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“, istakla je Mina Damjanović.

Ona je navela da su žene iz raznih inicijativa i pokreta zabrinute za sve kako glumice sa kojim aglumi, tako i studentkinje kojima predaje Lečić.

„Ono što mi želimo da poručimo jeste da mi verujemo Danijeli Štajnfeld i svim ženama koje su žrtve seksualnog nasilja. Zabrinute smo za sve žene koje rade u pozorištu i sve studentkinje kojima je on profesor jer je, neodgovornim radom Tužilaštva i pojedinih režimskih medija, koji su pisali članke koristeći razne mizogene i nacionalističke komentare, napravljena takva atmosfera da je zapravo nasilje koje se desilo legitimizovano. Stvorila se klima da druge žrtve koje su doživele takav ili drugi vid bilo kakvog nasilja sada ne smeju da progovore“, naglasila je Damjanović.

Podsetimo, danas je na društvenim mrežama pokrenuta kampanja #nisamprijavila, gde su žene, žrtve seksualnog zlostavljanja, pisale svoje razloge zašto nisu javno govorile o nasilju koje im se desilo. Ovoj kampanji pridružila se i glumica Danijela Štajnfeld koja je pre nekoliko meseci optužila glumca Branislava Lečića za silovanje.

Danijela je u svojoj kratko izjavi opisala zašto nije imala snage, a ni hrabrosti da silovanje prijavi odmah, ali je ujedno pružila podršku svim ženama.

„#NisamPrijavila jutro posle silovanja, jer sam bila slomljena, i njihovo neverovanje i osudu da lažem ne bih preživela. Kada sam progovorila, pa bila prinuđena da učestvujem u predistražnom postupku, uprkos pregrštu dokaza, desilo se isto. Samo, sada me ne mogu slomiti“, napisala je Danijela uz heštag nisi sama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare