Prosvetari najavljuju štrajk upozorenja – zbog nasilja i poniženja

Vesti 30. nov 202219:05 45 komentara

Predajom zahteva Ministarstvu prosvete u Beogradu je završen protest prosvetnih radnika pod naslovom "Za dostojanstvo profesije", u organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije. Prosvetari su na završnici skupa poručili: "Vidimo se ubrzo na novom protestu", i već za sutra najavili štrajk upozorenja, kada njihovi članovi neće održati prvi čas u obe smene u školama.

Zbog maltretiranja koje doživljavaju od učenika, njihovih roditelja, školske uprave, ponižavajućih plata i zbog svih slučajeva poput Trstenika za koje javnost nije čula – prosvetari i na ulici brane dostojanstvo profesije.

Povezane vesti

Evo šta kažu neko od njih:

„Dostojanostvo branimo zato što se godinama urušava, ne samo nasiljem u školama nad prosvetnim radnicima, već i materijalnim položajem zaposlenih“

„Mi se ne borimo samo za svoje plate, kao što većina naroda misli, nego se borimo za bolje uslove rada, za nas i za decu“

„Nasilje među decom, nasilje dece nad nastavnicima… Dečko je ostao bez slezine, drugi bez nečeg drugog, strašne stvari se dešavaju“.

Strašne stvari – poput one koju je doživela učesnica protesta, kada ju je prošle godine učenica osmog razreda osnovne škole nožem ubola u glavu. Prosvetari upozoravaju da Trstenik nije izuzetak i da je nasilja u školama mnogo.

„Veštački kuk u Pirotu, ubod nožem u Smederevskoj Palanci, odnosno Selevcu, kolegenica u Beogradu zbog stresa doživela smrt… Šta to znači? Svakodnevno, naročito u srednjim stručnim školama, imate haos i imate ljude koji dobijaju batine“, ističe Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

„Jeste li sigurni da ne postoji neki snimak sa vašeg časa, koji ima gomilu pregleda u nekoj zatvorenoj grupi i čeka povoljan trenutak da ugleda svetlost dana“, pitala je kolege i kolegenice nastavnica iz Obrenovca Mirjana Lainović.

N1

Od Vlade, Ministarstva, Skupštine i predsednika traže donošenje protokola koji će ih štititi od nasilja, izmene Krivičnog zakona da bi se strožije kaznili počinioci i povećanje zarada za 25 odsto od Nove godine, da bi se približili republičkom proseku.

„Sve je češće nasilje učenika nad prosvetnim radnicima. Imaju slobodu da to čine, zato što zakoni u obrazovanju nemaju nultu toleranciju na takvo, nedopustivo ponašanje učenika. Degradiran društveni status nastavnika i ugled profesije prosvetnog radnika dodatno je urušen ponižavajućim platama prosvetnih radnika, koji sada imaju najmanju platu u odnosu na zaposlene u drugim javnim službama Srbije“, stoji u propratnom pismu uz zahteve sindikalaca.

Sindikati tvrde da su direktori škola zastrašivali i pretili nastavnicima koji su planirali da dođu na skup, ali, poručuju da se borba za dostojanstvo profesije nastavlja, već prvog decembra kada će u školama održati štrajk upozorenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare