Kokanović: Gađali smo jajima Rio Tinto, jer jaja su za „jajare“

Vesti 10. jan 202214:12 > 17:43 26 komentara

Aktivisti udruženja "Ne damo Jadar" okupili su se ispred info centra kompanije Rio Tinto u Loznici da bi, kako su rekli, pružili podršku Novaku Đokoviću. Prostorije Rio Tinta su u jednom trenutku gađane jajima, zbog čega je policija privela Zlatka Kokanovića iz udruženja "Ne damo Jadar". Kokanović za N1 potvrđuje da su gađali jajima zgradu.

Kokanović je za N1 rekao da je zbog bacanja jaja na ulaz u prostorije Rio Tinta dao izjavu u policiji on, kao i još nekoliko građana, i da su ubrzo nakon toga pušteni kući. Tvrdi da drugih incidenata nije bilo.

Ovaj meštanin Gornjih Nedeljica je na početku skupa rekao da su se aktivisti udruženja „Ne damo Jadar“ okupili kako bi pružili podršku Novaku Đokoviću koji je, kako je istakao, i njima „dao podršku u teškim momentima“.

„Podržao je naše blokade i proteste, i on je čovek koji se zalaže za zdravu životnu sredinu, za zdravu hranu, zdrav vazduh i čistu vodu, što ne ide zajedno sa Rio Tintom“, poručio je Kokanović.

protest loznica jadar
N1

Kokanović je za N1 rekao da su jaja bacali jer su ona za „jajare“.

„Privedeno je nas šestoro, policija je bila korektna. Dali smo izjave, priveli su nas zbog ometanja javnog reda i mira i videćemo šta će biti dalje. Učestvovao sam u tome i to je bio jedan mali performans, za razliku od australijske policije koja je bacala suzavac ispred hotela Novaka Đokovića. Time smo mi njemu dali podršku jer je on zagovornik zdrave životne sredine“, rekao je Kokanović za N1 i dodao:

„Osetili smo potrebu i nismo koristili silu i suzavac, koristili smo jaja jer su one za jajare. Policija je bila tamo stalno, pa kad smo završili prišli su i rekli da moramo otići do SUP-a da damo izjavu. Nismo imali nikakvih problema, ponavljam još jednom. Za sada ne znamo šta će se desiti sa time“, rekao je Kokanović.

Nakon privođenja Kokanovića, aktivisti su nastavili protest ispred lozničke policije.

Podsetimo, više ekoloških organizacija najavilo je juče da će radikalizovati proteste protiv Rio Tinta. Za subotu, 15. januar, najavili su veliki protest i novu blokadu auto-puta u Beogradu, kao i blokadu jednog graničnog prelaza.

Premijerka Ana Brnabić rekla je sinoć na Pinku da će država odgovoriti ukoliko ekološki aktivisti budu blokirali granične prelaze, ali i da ovakvu vrstu „bahatosti ne uzima za ozbiljno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare