Prošle godine smo more videli samo na slici, a da li ćemo i kako putovati ove?

Vesti 14. jan. 202119:41 > 20:1237 komentara
Podeli:

Da li ćemo i kako putovati u 2021. godini? I, za neke možda još važnije dok napolju pada sneg - da li ćemo moći na more i pod kojim uslovima? Ministarstvo turizma još uvek nema odgovore na ova pitanja - gledaju u pravcu Brisela i čekaju protokole.

Sunce, more, plaže – tokom 2020. videli smo uglavnom na slici. To nas je koštalo letnjeg odmora, a vlasnike turističkih agencija značajnih prihoda. Posle dosta pregovora i čekanja, Grčka im je dozvolila ulazak u zemlju kako bi dogovorili nove aranžmane, ali i realizaciju zamenskih.

„Svakako, u narednih 15 dana ćemo ići da potpišemo te ugovore. Mislim da je to dobra vest. Nama je neophodan negativan pcr test, kao i potvrda iz grčke ambasade u Beogradu da bismo mogli da odemo. S druge strane, i našim partnerima u Grčkoj je takođe potrebna dozvola da bi izašli i da bi se videli sa nama“, kaže vlasnik turističke agencije Milan Vasić.

Tako će oni, a kako će građani? Za sada, bez uslova možemo u Crnu Goru, Bugarsku, Tursku i Albaniju na more, dok ćemo za Grčku, Španiju, Hrvatsku i Italiju sačekati takozvane protokole – preciznije kovid pasoše u kojima će biti podaci o vakcinaciji. A šta ukoliko smo vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom, koje nisu zvanično odobrene u zemljama EU?

„Ja ne verujem da će bilo ko dozvoliti da vakcina koja funkcioniše u tom delu sveta ne bude validna za zapadni deo sveta, mislim da do toga neće doći. Dakle, kovid pasoši da, ali ukoliko omogućavaju da se u njih unose sve informacije koje potvrđuju da vi niste rizičan gost – to može biti i negativan pcr test, može biti pozitivan serološki test, može biti neki brzi test“, kaže Aleksandar Seničić iz YUTA.

Šta će pisati i kako će izgledati pomenuti pasoši ne znaju ni u resornom ministarstvu – čekaju da o tome sud prvo daju članice EU.

„Jako je bitno da se postigne širi konsenzus jer ne znači mnogo da pojedinačno neka zemlja odredi kako će taj kovid pasoš izgledati, a da onda u nekoj drugoj državi kažu da to nije dovoljno da puste građane da uđu u tu zemlju. Dakle, to jesu teme koje zahtevaju usaglašavanje, mi svakako aktivno pratimo i razgovaramo o tome“, kaže državni sekretar u ministarstvu turizma Miroslav Knežević.

Pitanje potvrda o vakcinisanju biće tema video konferencije Evropskog saveta koja je zakazana za 21. januar. U najavi konsenzusa nema – s obzirom da zemlje poput Grčke, Poljske i Kipra traže da ljudi koji su vakcinisani slobodno putuju dok drugi, konkretno, Rumuni i Francuzi, smatraju da bi to bila diskriminacija. Zajedničko im je što se nadaju da se turistička sezona 2020. godine neće ponoviti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar