Prorektor BU: Bilo pritisaka da se saradnja s ruskim univerzitetima prekine

Vesti 08. jul 202212:12 6 komentara
Beogradski univerzitet, rektorat, zgrada rektorata,
Shutterstock

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu (UB) Ratko Ristić rekao je da je bilo pritisaka i sugestija da se saradnja s univerzitetima iz Rusije minimizira ili prekine.

Ristić je kazao da je stav uprave Univerziteta u Beogradu da se prema potpisanim ugovorima o saradnji, odnosno memorandumima o razumevanju, najnormalnije nastavi saradnju s ruskim univerzitetima.

„Organizujemo posete, dolaze njihovi studenti i naši odlaze kod njih. Bilo je neki pritisaka i sugestija da se ta saradnja minimizira i prekine, međutim mi se bavimo isključivo univerzitetskim aspektima odnosa Srbije i Rusije i po tom pitanju imamo konstruktivan stav u smislu očuvanja i unapređenja postojećih formi saradnje“, rekao je prorektor Ristić za „Danas“.

Upitan o kakvim je pritiscima reč, Ristić kaže da su njemu kao prorektoru za međunarodnu saradnju stizali dopisi pojedinih profesora s univerziteta iz evropske zajednice.

„Takve sugestije su dolazile i iz Engleske, a sa univerziteta iz Ukrajine su čak utltimativno tražili da se ukine Ruski centar na Filološkom fakultetu. To su bili neki formalni pritisci na naš univerzitet, ali mi nismo uopšte reagovali“, naveo je Ristić.

Na pitanje da li su slične poruke stizale od političkih struktura u Srbiji, bilo iz vlasti ili iz opozicije, on je odgovorio da „tako nešto niko nije ni pokušao da uradi“ i da bi to bilo „potpuno neprimereno i kršenje i atak na autonomiju univerziteta“.

Prema podacima dostupnim na sajtu Univerziteta u Beogradu, trenutno su važeća 23 ugovora potpisana između UB i univerziteta iz Ruske Federacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare