Pronalaženje lažnih „bombaša“: Pitanja se gomilaju, dojave nastavljaju

Vesti 19. maj. 202219:16 > 19:185 komentara
Podeli:

Dokle se stiglo u pronalaženju onih koji nedeljama izazivaju strah lažnim dojavama o bombama? U Ministarstvu unutrašnji poslova tvrde da sarađuju sa međunarodnim organizacijama, od kojih neke odgovaraju - da o tome nisu obaveštene.

Pročitajte još:

Po svemu sudeći, nakon brojnih spekulacija koje su dolazile i od najviših zvaničnika, napravljen je pomak ka rasvetljavanju dela priče o lažnim dojavama bombi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je pronađena osoba koja je prekjuče telefonom uputila pretnje bombom institucijama.

Niški organi reda identifikovali su četvoricu maloletnika za koje se sumnja da su kupili „sim“ karticu, a potom prijavili da je eksploziv postavljen na javnom mestu.

Što se tiče pretnji koje su stigle mejlom – iz MUP-a poručuju da je utvrđeno da su došle sa 19 adresa – osam iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

„Ono što je dobro, jeste da je država identifikovala odakle dolaze ti izvori pretnje i mi imamo dva izvora pretnje – prvi jesu oni koji su benigni, rekla bih, a to su neki građani koji su slali slične anonimne poruke i verovatno je reč o nekim nezrelim ili labilnim ličnostima koji su bili inspirisani onim što je mnogo veća opasnost, a to je taj realan izvor pretnje koji dolazi iz inostranstva“, kaže Marija Đorić, politikološkinja.

Da stane na put tom inostranom izvoru, MUP navodi da je potražio inostranu pomoć.

„U toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom ‘Google’“, navode u Ministarstvu.

Međutim, u Europolu za list „Danas“ kažu da nemaju informaciju da se Srbija obratila u vezi sa lažnim dojavama.

„Moraćete da pitate vlasti u Srbiji. Europol radi na rešavanju problema organizovanog kriminala na teritoriji EU. S obzirom na to da Srbija nije članica EU, čak i da je zatražila pomoć, ta pomoć bi bila ograničena“, rečeno je u Europolu.

A u MUP-u na pitanja N1 nezvanično odgovaraju – obratite se Europolu.

Dakle, i kada se nešto zvanično saopšti, ostaje mesta za nagađanje. A ne bi smelo, napominje novinarka „NIN-a“ Sandra Petrušić i podseća na tvrdnje ministra unutrašnjih poslova i predsednice Vlade da je u toku „hribridni rat protiv Srbije“.

„Pojavljuju li se iz tog sveta, koji su oni optužili, neki čudni ljudi koji donose neke eksplozivne naprave? Šetaju li po ovom gradu, šta kažu kamere bezbednosne? Prati li neko te objekte? Mislim, to je toliko neozbiljno za jednu jako ozbiljnu situaciju“, kaže novinarka NIN-a Sadra Petrušić.

Dok se pitanja gomilaju, niz lažnih dojava se nastavlja. Kako Tanjug javlja, na udaru se našao i Glavni poštanski centar u Zemunu, dok Radio-televizija Srbije prenosi da su dojave stigle i za dve banke u Šapcu. Na svu sreću, sve su bile lažne.

Komentari

Vaš komentar