Promene u SPC u Njujorku, ispituje se trošenje novca za hram na Menhetnu

Vesti 23. dec 202120:35 18 komentara
Brigitte Dusseau/AFP

Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju, saopšteno je juče iz SPC. Sinod je doneo ovu odluku na jučerašnjem zasedanju i naveo da je to učinjeno kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među tamošnjim parohijanima.

Međutim, kako piše „Blic“, ovoj odluci prethodilo je obraćanje vernika iz Njujorka i navodi da je u ovoj crkvenoj opštini došlo do nenamenskog trošenja novca. Odnosi na relaciji parohijana i tamošnjeg episkopa Irineja (Dobrijevića) kulminirali su i zbog načina na koji se pristupa obnovi Hram svetog Save na Menhetnu, a posebno novca koji je prikupljen za crkvu koja je izgorela 2016. godine, navodi ovaj dnevnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravljanje crkvenom opštinom u Njujorku i obnova hrama bili su tema i početkom decembra, kada su trojica vladika sa prostora Amerike bili na razgovoru sa patrijarhom i Sinodom u beogradskoj Patrijaršiji.

Vernici su izneli optužbe na račun vladike Irineja da je nezakonito trošio crkveni novac za obnovu hrama, a od patrijarha i Sinoda zatraženo je da se ova opština izuzme iz nadležnosti episkopa i preda na upravljanje patrijarhu. Za SPC i njenu eparhiju dodatni problem bi bio da se pitanje trošenja novca i sukob sa vladikom nađe pred sudom jer je grupa parohijana preko advokata uputila pismo upozorenja vladiki. To po američkom zakonu prethodi tužbi.

Parohijani terete vladiku i to posebno za novac koji su vernici prikupili za obnovu Hrama svetog Save. Crkveni organi, a kako je nezvanično navođeno obaviće kontrolu trošenja novca vernika za obnovu hrama kao i zašto su troškovi sa 3,6 miliona dolara, kolika je bila predračunska vrednost, narasli na čak osam miliona dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare