Profesori: Imenovanja u Savet FPN-a i izmene zakona „probni balon“ vlasti

Vesti 15. apr 202111:10 > 11:2816 komentara
Podeli:

Profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Srbijanka Turajlić izjavila je da su imenovanja članova Saveta Fakulteta političkih nauka (FPN) od strane Vlade Srbije i izmene Zakona o visokom obrazovanju "priprema terena za potencijalni teren" i samo "probni balon" vlasti za buduća dešavanja. Zašto akademska zajednica na to sve ćuti, pita Turajlić. Isto pitanje postavlja i profesor na Filozofskom fakultetu Ognjen Radonjić. Vanredni profesor na FPN Dušan Spasojević kaže da su pritisci na taj fakultet počeli još kada su većinski dali podršku protestu "Jedan od pet miliona"...

„Tužna je istina da Univerzitet u Beogradu nikada nije imao nijedan ozbiljan protest protiv vlasti ako ga nisu poveli studenti“, rekla je Turajlić za N1 i dodala: „Ako studenti krenu u ozbiljan protest, priličan broj profesora će ih pratiti i neće ih ostaviti na cedilu“.

povezane vesti

Ocenila je da je cilj imenovanja u Savet FPN-a da počne da se priprema teren u smislu „da vidim ko tom meni sedi u Savetu“. Ipak, dodala je da je više brinu zakonske izmene, poput onih koje se odnose na Pravoslavno-bogoslovski fakultet.

„Mene više brine izmena Zakona o visokom obrazovanju u kom se daje autoritet nekom sa strane da o nečem odlučuje“, rekla je Turajlić.

Podsećamo, odlukom Vlade Srbije, pre četiri dana iz Saveta Fakulteta političkih nauka razrešeni su Aleksandar Timofejev, Sreten Vujović i Galina Ognjanov. Istovremeno, u to telo imenovano je osam članova, a među njima su i Maja Gojković i Jadranka Joksimović, visoke funkcionerke SNS i ministarke u Vladi Srbije.

Sa tezom da je u pitanju „probni balon“ vlasti slaže se i profesor na Filozofskom fakultetu Ognjen Radonjić, ali on ocenjuje da je za najavljene izmene zakona koje se odnose na bogoslovski fakultet pre svega odgovorna rektorka BU Ivanka Popović
budući da nije ragovala na problem koji, kako kaže, postoji skoro dve godine.

Sporni deo Nacrta Zakona o visokom obrazovanju koji su komentarisali Turajlić i Radonjić odnosi se na uvođenje blagoslova i činjenicu da bez njega neće moći da se upiše na studije teologije ili zaposli kao predavač na Bogoslovskom fakultetu. Samo što se u tom dokumentu blagoslov zove saglasnost. I, kako piše, biće obavezna pri zasnivanju radnog odnosa.U Nacrtu zakona, to je saglasnost nadležnog organa crkve, odnosno Sinoda.

Srbijanka Turajlić ne slaže se sa ocenom Radonjića da je rektorka odgovorna za problem koji je nastao sa ovim zakonom. „Mislim da je rektorka Ivanka Popović najbolja rektorka koju je BU imao u poslednjih 20 godina“, rekla je Turajlić i navela primere da je upravo ona pokrenula rešavanje afere diplome ministra Siniše Malog, iako je ona „buknula u vreme prethodnog rektora koji nije smatrao za potrebno da to pokrene za vreme svog mandata“.

Istakla je i da je Statut Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta, ušao u sastav Univerziteta 2004.godine i da svi prethodni rektori nisu smatrali da je to problem. „Jedino ona je otvorila to pitanje“.

„Ne mogu da razumem da oni koji brinu o Univerzitetu ne daju podršku Popović, za koju mislim da je odgovoran rektor u nimalo lakom vremenu“, rekla je bivša profesorka BU.

Ocenila je i da je kada je taj predlog zakona napravljen odmah trebalo da usledi i predlog za štrajk jer je „to stvar koja nije smela apsolutno da uđe u javnu raspravu“.

„Počinjem da verujem da se ta stvar sa bogoslovskog fakulteta valja da bi se pripremio teren da vlada može da interveniše, mislim da je to probni balon“, kaže Turajlić.

Profesor Ognjen Radonjić ocenio je da se time što se institucionalizuje blagoslov narušavaju akedemske slobode i uvodi se diskriminacija. „I dalje mislim da je najveća odgovornost na rektorki jer nije na vreme rešavala problem“, kaže.

Povodom odluke da se u Savet FPN uvedu političarke iz vlasti, Srbijanka Turajlić ističe da time vlast pokazuje da je shvatila da akademska zajednica ne postoji i da ne postoji nijedna vrsta represije koju može uraditi prema Univerzitetu, a da Univerzitet reaguje, i da se zato i ponaša po sistemu „hajde da mi zavedemo red“.

Ona je zapitala i zašto akademska zajednica ćiti na takva dešavanja, a posebno mladi profesori i predavači. „Šta misle, gde će završiti?“, zapitala je.

Radonjić je naglasio da je njegov utisak da je jedan deo profesora i asistenata povezan sa vlastima kroz projekte, da jedan deo misli da neće to „njih da strefi“, a da se jedan „plaši“. „Ali kada dosta postaje dosta? Čudim se, i razočaran sam. Imate na BU desetak hiljada ljudi a svega 20-tak kaže nešto i uradi. To je zastrašujuć podatak. Mi znamo sa kakvom vlašću se susrećemo“, rekao je Radonjić i dodao da je u pitanju „hibridna demokratija iza koje je „gola diktatura“.

„Vlast razumem ali ne razumem nas koji ćutimo. Ako nismo spremni da preuzmemo svoj deo odgovornosti i krivice onda to što nam se dešava i treba da nam se dešava“, rekao je Radonjić.

Profesor Dušan Spasojević kaže da je jasno da bar pet članova novog Saveta FPN ne ispunjavaju zakonske uslove.

Prenosi i da će se uprava FPN-a danas ili sutra oglasiti o imenovanjima, a da je jedna od opcija i da se traži da vlada povuče spoljne predstavnike i „pošalje respektabilniji sastav“.

„Ne znam koliko je realno to očekivati“, rekao je Spasojević i dodao da je tu važno pitanje javnog pritiska koji može da se izvrši, ali i od raspoloženja unutar akademske zajednice i sluha od strane vlasti da će im ovo doneti negativne poene.

On je ocenio da su ta imenovanja deo šireg pritiska na fakultet. Pritisci su, naglašava, počelio kada je oko 70 posto predavača podržalo protest „Jedan od pet miliona“.

Dodaje i da nisu u pitanju pritisci poput onih iz 90-tih, veće da su u pitanju „neke vrste suprtilnih poruka o tome da je možda bolj da se ne oglašavamo javno jer idu izbori u zvanje, idu i projekti mininstarstva – možda ih nećete dobiti…“

Komentari

Vaš komentar