Profesor: Savet za borbu protiv korupcije u milosti vlade, ne bih ušao u njega

Vesti 13. apr. 202113:52 > 15:0413 komentara
Podeli:
Vladimir Obradović
Izvor: N1

Profesor Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu Vladimir Obradović, koga je Savet za borbu protiv korupcije predložio za novog člana, pored profesora Ognjena Radonjića i finansijskog stručnjaka Milovana Protića, a što je odbijeno iz kabineta premijerke Ane Brnabić, jer njih trojica, kako je rečeno, kritikuju vlast i bave se "političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe", kaže da sve to pokazuje da Savet očigledno nije nezavisno telo, što bi trebalo da bude, jer da jeste vlada bi prihvatila njegove predloge bez obzira da li se sa njima slaže ili ne, i da posle svega u takav Savet ne bi ni ušao.

„Kabinet premijerke, preko šefa kabineta Miloša Popovića, uputio je pismo Savetu u kojem su naveli da profesor Radonjić, Protić i ja kritikujemo vladu, da imamo političke stavove, subjektivna mišljenja, i da zato traže podobnije kandidate koji bi učestvovali u radu Saveta“, kaže Obradović u N1 Studio Live.

Povezane vesti

„Ali, postavlja se pitanje, posle jednog ovako javnog dokumenta, ako to pismo ne bude povučeno, ko bi u takav Savet ušao, jer ako bi neko ušao posle svega ovoga on bi predstavljao sve suprotno od onoga što je za nas trojicu napisano, odnosno da taj neko nema svoj stav, mišljenje o stvarima u Srbiji – stvorena bi bila neprijatna situacija, kao tamni vilajet – da u taj Savet ne valja ući, zato što ste onda sve ono što ne želite da budete“, dodaje on.

Na pitanje šta Savet znači posle svega za građane Srbije, da li je nezavisno telo, on navodi da „očigledno nije, jer da jeste, vlada bi prihvatila predloge Saveta bez obzira da li se sa njima slaže ili ne slaže, jer ako je Savet nezavistan onda ima pravo na svoj stav“. Dodaje da sve ovo pokazuje da je „u milosti ili nemilosti izvršne vlasti, gde su i kadrovi i sama suština Saveta dovedeni u pitanje“.

A zašto ne može da bude član Saveta za borbu protiv korupcije i da li je istina da je javno kritikovao vlast, on kaže da ne može da se seti.

„Danas u Srbiji imate jednu grubu polarizaciju – ili ste Srđan Predojević ili ste Aleksandar Obradović. Da je mene neko pitao da li je bilo izbora ja bih rekao da je bilo izbora prošle godine. Isto, ako bi me neko pitao da li u nekom projektu ima elemenata korupcije, ja bih sigurno rekao da ima ako ima“, poručuje Vladimir Obradović aludirajući na Predojevićev intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u kojem je na predsednikovu izjavu da prošle godine nije bilo izbora samo ćutao (Parlamentarni izbori održani su 21. juna 2020).

Na konstataciju da je prošle godine za NIN rekao da studenti ne treba da se ugledaju na ministra finansija Sinišu Malog i da li je to bila kritika vlasti, on ističe da iza te izjave stoji i danas, i podseća da je FON oduzeo doktorat Malom zbog plagijata.

„Da li mislite da treba da kažem da studenti treba to rade. To nije kritika vlasti, ili jeste, zavisi kako ko to tumači, ali jeste činjenično stanje, nema tu nikakve ni pohvale ni kritike. Ne mogu da kažem da nije oduzet taj doktorat, kad jeste oduzet“, navodi Obradović.

Na pitanje zašto ga je Savet uopšte pozvao, on podseća da je u prošlogodišnjem izveštaju vladi Savet rekao da postoje elementi korupcije u projektima u železnici, na šta je tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture reagovala da članovi Saveta nisu sposobni.

„Mislim da je to razlog zašto su me članovi Saveta kontaktirali. Bavim se upravljanjem investicionim projektima više od 15 godina i na domaćem i na inostranom nivou. Iako mi nije bilo posebno milo, prihvatio sam da uđem u Savet“, kaže on i dodaje da se Savet, koji je osnovan 2001. kao stručno telo sa zadatkom da pomaže vladi u borbi protiv korupcije, po definiciji ne bavi pojedinačnim pitanjima korupcije, već sistemskim.

Da li je bilo kršenja procedure?

A na to da li je prekršena neka procedura, Obradović kaže da jeste, jer izbor članova Saveta vrši vlada, a predlog za nove članove nikad nije ni stigao do nje. ističe da bi procedura bila ispoštovana predlog je trebalo da se uvrsti u dnevni red vlade.

„Za mene bi bilo potpuno prihvatljivo da je vlada odlučila da nisam podoban. Zamenik predsednika Saveta pokušao je da kontaktira kabinet premijeke za razjašnjenje, u formalnom smislu radi se o pismu šefa kabineta, nije zaključak vlade, niti dokument na koji može formalno da se uloži žalba“, navodi Obradović.

A na pitanje da li će pokrenuti neki proces protiv diskriminacije zbog svega ovoga, poput njegovog kolege Radonjića, on kaže da neće, jer bi to zahtevalo dosta energije.

„Zahvalan sam Radonjiću što ima energije da se s tim bori. Iskreno, ja u tom Savetu posle tog pisma ne bih ni učestvovao, jer nema smisla. Savet je ostao nepopunjen, tako da pretpostavljam da se traže novi članovi, možda to radi i vlada“, kaže Obradović.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar