Profesor Ristić: Zašto nas lažete da sa Rio Tintom nije ništa dogovoreno

Vesti 18. dec 202115:39 52 komentara
Ratko Ristić
N1

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić pozvao je na ekološkom protestu Vladu Srbije da poništi uredbu o izradi Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar" i da poništi lokacijske uslove koji su, kako je upozorio, samo poslednji korak pre donošenja građevinske dozvole za formiranje rudnika litijuma u dolini Jadra.

Ristić je, obraćajući se okupljenim građanima ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda, rekao da su za njega ponižavajuće izjave ministarke rudarstva Zorane Mihajlović da treba sačekati studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, pre iznošenja stavova o štetnosti projekta „Jadar“.

POVEZANE VESTI:

„I stalno se ponavlja kako ništa nije odlučeno. To je najobičnija laž, jer u isto vreme kad se govori da ništa nije odlučeno, mi imamo u Službenom glasniku da Vlada Republike Srbije formira Radnu grupu za implementaciju projekta ‘Jadar’ i rešavanje svih problema koji mogu da se jave pri implementaciji projekta“, podsetio je Ristić.

Ukazao je da je na čelu te grupe upravo ministarka Mihajlović, a da pored nje sede i pomićnici ministara ili državni sekretari iz gotovo svih najvažnijih ministarstava, kao i direktorka preduzeća „Rio Sava“, predsednik misjije Svetske banke u Srbiji, i drugi sekretar ambasade Australije u Beogradu.

„Ništa nije odlučeno, a lepo piše da treba da pomognu implementaciju. Zašto nas lažu“, upitao je Ristić.

Dodao je i da je za njega najveći poraz kada pročita da je naša zemlja saglasna sa sprovođenjem akcionog plana raseljavanja stanovništva koje, kako je rekao, sprovodi privatna multinacionalna kompanioja.

„Za mene lično to je veiliki poraz, pitam se imamo li suverenitet u svojoj sopstvenoj zemlji“, kazao je on.

Kazao je i da su ljudi u dolini Jadra založili svoje živote i sudbinu svoje dece kako bi odbranili svoju zemlju i svoje pravo na život, za šta su, kako je rekao, dobili podršku velikog broja vrhunskih i stručnih institucija u zemlji.

Ristić je pozvao nadležne da „stanu na stranu sopstvenog naroda“.

Podsetimo, građani su se danas okupili ispred zgrade Vlade Srbije na protestu u organizaciji Ekološkog ustanka, kako bi se usprotivili planovima kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare