Profesor: Požar u Vinči jedan od najvećih akcidenata od NATO bombardovanja

Vesti 20. avg 202108:09 > 09:53 11 komentara
Nova.rs

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jovović ocenio je da je požar na deponiji u Vinči, "sigurno jedno od najvećih akcidentnih stanja u Srbiji" od vremena NATO bombardovanja, navodeći i da su nadležni neblagovremeno informisali građane o tom dešavanju.

Povezane vesti:

„Onaj ko upravlja deponijom, trebalo bi što brže da je zatvori, a postupak zatvaranja deponije sastavni je deo projektane dokumentacije, studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu, opisan i u dokumentu Plan upravljana otpadnom u gradu Beogradu, usvojen 2021. godine“, rekao je Jovović za list Danas.

On je naveo da deponija u Vinči „od starta nije firmirana kako treba, dugo je i loše njom upravljano, pa je stoga teško reći da li je požar mogao biti izbegnut“.

„Sada, kada je do njega došlo, deponiju što pre treba zatvoriti, kakav je i bio plan još 1990-ih godina. Ne mogu da optužim nekog što je deponija takva kakva je, i izvesno je da u ovoj fazi neke stvari moraju da se promene“, rekao je Jovović.

Prema njegovim rečima, „ono što stoji kao odgovornost, nemar i spor odgovor nadležnih, je neblagovremeno informisanje, čudno baratanje podacima, sa idejom – sigurno je da se ne pravi panika, a izvesno je i da se ne gube glasovi“.

„To nije način. Ovde je ugrožen ogroman broj ljudi, postoji stravična odgovornost, svi koji su bili u Beogradu su izloženi opasnim komponentama i to nema veze sa partijama. Bar je moralo da se vidi šta je sa ljudima koji su najbliži. Ako ne mogu da se evakuišu, makar da se upozore da pojačaju zaštitu kako bi se sačuvali, kao i da se ubuduće prati njihovo zdravstveno stanje“, naglasio je Jovović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare