Profesor Milosavljević o Telekomu i PL: Jedinstven slučaj zloupotrebe u Evropi

Vesti 23. nov 202221:53 3 komentara

Komentarišući pisanje londonskog dnevnika Tajms, da Telekom Srbija koristi prava na prikazivanje utakmica engleske Premijer lige za političku kampanju protiv nezavisnih medija i da ućutka opoziciju, profesor Univerziteta u Sarajevu Marko Milosavljević rekao je za Novu S da je taj slučaj jedinstven u Evropi i da se radi o zloupotrebi državnog preduzeća.

POVEZANE VESTI:

„Ono što je problem oko Telekoma Srbija je to što je državno preduzeće, to nije privatno preduzeće koje bi se jednostavno takmičilo sa drugim privatnim preduzećima. Nego je to državno preduzeće, a za državna preduzeća u Evropskoj uniji važe veoma stroga pravila, zato što se, ionako smatra da bi državna preduzeća trebalo da su na neki način veoma ograničena, kako ne bi stvarala nelojalnu konkurenciju privatnim firmama. Ono što se dešava u Srbiji je veoma čist slučaj kako se državno preduzeće zloupotrebljava kako bi naštetilo privatnoj firmi, ali ne samo privatnoj firmi tek tako, nego privatnoj firmi na području medija, telekomunikacija, znači sloboda izražavanja i slobode novinarstva i štampe, a to je jedno od područja na kome je Evropska komisija posebno osetljiva“, rekao je Milosavljević.

Telekom Srbija koristi prava na prikazivanje utakmica engleske Premijer lige za političku kampanju protiv nezavisnih medija i da ućutka opoziciju, piše londonski dnevnik Tajms pozivajući se na protivnike vlasti.

Tajms podseća da je Telekom Srbija, u kome država ima skoro dvotrećinsko vlasništvo, kupio ekskluzivna prava da emituje utakmice Premijer lige na području celog Zapadnog Balkana za 100 miliona evra po sezoni, što je oko 10 puta više nego što je plaćeno pre tri godine. To je za više od 100 milion evra veća suma nego što je plaćeno za kombinovana prava u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Srpski političari i opozicioni mediji navode da to nema ekonomskog rezona i da je odluka da se toliko plati politički motivisana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare