Profesor iz Hjustona o Rio Tintu: Zagađenje prebačeno od očiju zapadne javnosti

Vesti 23. sep. 202112:54 > 13:068 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Akutno zagađenje prebačeno je daleko od očiju zapadne javnosti u druge krajeve sveta, poput Jadra, rekao je profesor hemije na univerzitetu u Hjustonu Ognjen Miljanić povodom planova kompanije Rio Tinto da iskopava litijum u Srbiji.

Povezane vesti:

On je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN ukazao da bi prvi korak u inteligentnoj i dugoročno održivoj eksploataciji jadarita u Srbiji trebalo bi da bude praćenje standarda zaštite životne sredine iz razvijenih zemalja, i zahtevati da se takvi ili viši standardi poštuju, „za šta su izgledi minimalni“.

„Tačno je da se globalno zagrevanje polako krčka, ali se ono zapaža tek malo u klimatizovanim kancelarijama po Londonu ili Berlinu, od njega mnogo više pati sirotinja u Bangladešu ili ona bez vode za piće u Jemenu. U takvoj atmosferi gramzivih kompanija i nezainteresovanih zapadnjaka, uloga informisanih, globalno angažovanih i nekorumpiranih vlada u razvijenim državama je kritična“, smatra Miljanić.

On je podsetio da je kompanija Rio Tinto 2020. godine uništila drevno nalazište aboridžinske kulture čak i u razvijenoj Australiji, zbog čega je njegovo tadašnje rukovodstvo smenjeno, a „upravo ti i takvi projekti u balkanskim ili australijskim zabitima su pravi ispit iskrenosti zapadnih vlada“.

„Hoće li Srbija poći putem Konga ili Australije? To uglavnom zavisi od nje same. Snaga njenih demokratskih i, možda još važnije, samoupravljačkih institucija je negde između ove dve krajnosti, a tu u sredini je nivo bespomoćnosti i (ne)zainteresovanosti njenog stanovništva“, zaključio je Miljanić.

Komentari

Vaš komentar