Profesor: Gradnja u Makišu potencijalni rizik po kvalitet i količinu pijaće vode

Vesti 14. jan 202114:36 4 komentara
N1/ilustracija

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dušan Polomčić izjavio je da je najavljena gradnja 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora na Makiškom polju potencijalni rizik po pitanje kvaliteta i količine zdrave pijaće vode.

Polomčić, koji je šef departmana za hidrogeologiju, rekao je agenciji Beta da bi izgradnja podzemnih garaža sprečila doticaj vode iz zaleđa, a da bi eventualno izlivanje goriva tokom građevinskih radova izazvalo zagađenje podzemnih voda kojima se snabdevaju reni bunari.

Povezane vesti

„Celo izvorište će svakako imati manje vode, a koji delovi Beograda će ostati bez vode za piće za sada je nepoznato“, rekao je Polomčić.

Skupština grada Beograda usvojila je 29. decembra prošle godine Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa na području vodoizvorišta na Makišu, početne stanice i depoa za metro.

Odbornici nisu prihvatili apel desetak profesora Univerziteta u Beogradu, članova Srpskog hemijsklog društva, da se pre usvajanja Plana detaljne regulacije Makiškog polja dobije stručno mišljenje Rudarsko-geološkog fakulteta, Hemijskog fakulteta, Fakulteta za fizičku hemiju, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Građevinskog fakulteta i Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare