Prodavci na buvljaku protestuju ispred kabineta gradonačelnice Niša

Vesti 14. mar 202211:18 > 11:41 3 komentara
Nova.rs/Miljana Isailović

Prodavci polovne robe na buvljoj pijaci na parkingu pored Tvrđave u centru Niša, koju je tržišna inspekcija zatvorila u subotu, nastavili su protest ispred kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski.

Nezadovoljni predlozima gradonacelnice o preseljenju, posle iznenadnog „proterivanja“ iz Jadranske ulice, traže ravnopravan položaj u odnosu na susednu pijacu na prostoru poligona za vožnju, gde se prodaju nove stvari kao u radnjama i gde prodavci nisu socijalno ugroženi.

Povezane vesti

Novi sastanak u Gradskoj kući zakazan je za utorak u 14 sati.

„Ako oni ostanu na tom prostoru u centru grada, a mi budemo pomereni kod Mašinske industrije, izvan centra ili na Trošarinu – to je propast. Zašto bi bilo ko od nas koji smo u istom položaju bio privilegovan? Zašto bismo mi bili bačeni u prostor u kojem možemo još manje da zaradimo nego sada?“, kaže jedan od prodavaca polovne robe.

Ostali, takođe, smatraju da su diskriminisani i da je jutrošnji predlog iz Gradske kuće da se sele kod Mašinske industrije ili na prostor „kvantaša“ na Trošarini – nedopustiv.

„Nas iz gradske vlasti smatraju ruglom, jer mi građanima nudimo ono što je već korišćeno, istrošeno. Ali, svako kupi ono što mu treba i to za sitne pare. Mi ove nedelje nemamo čime da nahranimo decu, jer ovog vikenda nismo prodali ništa“, pričaju u glas prodavci, koji su deset godina radili svakog vikenda na površini koju im je, izmedju zida tvrđave i trotoara u Jadranskoj ulici, izdavala firma OK taxi.

Ona taj prostor ima u zakupu do 2024. godine, a vlasnik je za N1 objasio da je već pokrenuo postupke pred sudom, jer mu je aktom Tržišne inspekcije onemogućeno izdavanje prostora, što je on, tvrdi, sasvim legalno i radio prodavcima polovnih stvari.

„Oni nikome ovde ne smetaju. Nisu ni na kolovozu, ni na trotoaru. I svuda u svetu su ovakve pijace u centru gradova, jer sirotinja koja ovde pazari nema načina da ode pet kilometara od centra kako bi kupila stari kabl za šporet od 40 dinara“, rekla je jedna od prodavačica.

U petak je Tržišna inspekcija rešila da zabrani rad prodavcima na prostoru kod Tvrđave, jer preduzeće koje im je po parče parkinga izdavalo nema potrebne akte o organizovanju pijačne prodaje, iako deset godina, na isti način, stvari funkcionišu i stotinak porodica tu zarađuje svoj nedeljni „minimalac“.

Većina prodavaca su socijalno ugroženi građani, mnogi žive neuslovno i bez struje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare