Problemi pred ili zbog posete: Šta nam „donose“ Sergej Lavrov i Olaf Šolc

Vesti 03. jun 202219:08 > 19:12 85 komentara

Potvrde su stigle i iz Moskve i iz Berlina. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 6. juna stiže u Beograd i 7. juna će se sastati sa najvišim zvaničnicima Srbije. Nemački savezni kancelar Olaf Šolc na svoju prvu balkansku turneju kreće 10. juna. Ali, da li će planirano i da se ostvari?

Problemi pred golom Srbije veći su nego što ovde izgledaju. Jer u diplomatskom fudbalu, Srbija se nalazi između ruskog i nemačkog tima, koji u isto vreme pucaju na gol. Iako je Marija Zaharova potvrdila da njen šef dolazi u Beograd u ponedeljak, da je zvanični razlog posete proslava Dana Rusije i da će se sastati sa predsednikom Vučićem, ministrom Selakovićem i predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, predsednik Srbije i dalje ima dileme u vezi sa tom posetom.

„Naravno da su posetu planirali, ali ja sam govorio o nekim drugim stvarima“, kazao je Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI

Novinari: Ali, kažu da dolazi

„Je l’ vi stvarno mislite da sam je toliko glup, pa me potcenjujete? To znači da postoji nešto što ja znam, a što vi ne znate. Zato vam kažem, strpite se dan, dva. A da li je zakazano sve. Jeste. Ali, ima nekih drugih problema“, kazao je Vučić.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za N1 da ukazivanje gostoprimstva ruskom šefu diplomatije u potojećim ratnim okolnostima, izazvati podozrenje u Evropskoj uniji.

„Ruskoj Federaciji znači ova poseta da pokaže kako duboko u evropskom prostoru može da ima uticaj i da u prostoru za koji se smatra da je pod uticajem SAD i EU može da ostvari jednu takvu posetu. Tako da se meni čini da ova poseta više znači Kremlju u ovom trenutku nego Beogradu koji se nalazi pod pritiskom da se jasnije odredi prema Rusiji, odnosno da pristupi mehanizmu sankcija“, ocenio je Đukanović.

Prema mišljenju Vuka Draškovića, najava dolaska Lavrova u Beograd ustalasala je strasti protiv Srbije u Evropi i Americi. Pred Srbijom je jasan izbor, smatra lider SPO-a.

„Sankcije su moralni i civilizacijski otklon od tog zločinačkog režima koji je pogazio celu Povelju UN i koji je udario na jednu suverenu zemlju sa nacističkim razlozima“, kazao je.

I pored strahova da bi zbog posete Lavrova, svoj dolazak u Beograd mogao da otkaže nemački savezni kancelar, to se nije dogodilo. Šolc, bar po važećem planu, dolazi 10. juna u Prištinu i Beograd. Odatle ide u Solun na regionalni samit, da bi sutradan posetio Skoplje i Sofiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare