Problemi na granicama Srbije sa PCR i antigenskim testovima

Vesti 18. apr. 202119:07 > 19:15243 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Građani Srbije od sutra će, uz potvrdu o vakcinanciji ili negativan PCR test, moći da putuju u Grčku. A oni koji kreću ka Srbiji, trebalo bi dobro da se informišu o uslovima prelaska granice. Prema Uredbi Vlade, u Srbiju ne može da se uđe bez potvrde o negativnom PCR testu, odnosno bez negativnog Antigen FIA Rapid testa, koji nije stariji od 48 sati.

Porodica Nikolić krenula je iz Austrije ka Srbiji preko Slovenije i Hrvatske. U te dve zemlje su ušli bez problema, međutim prvi problemi nastaju na graničnom prelazu Batrovci.

„Graničarka, riđe kose, srednjih godina pita: ‘Odakle idete?’ Mi kažemo iz Austrije. ‘Gde ste se uputili?’ Mi kažemo – kući u Srbiju. Gleda nam pasoše, pita za testove…Mi joj dajemo telefone, ona gleda i kaže ali ovo su antigen testovi“, priča za N1 Danijela Nikolić.

Povezane vesti

U Srbiju je, prema odluci Vlade, uz PCR dozvoljeno ući i s negativanim Antigen FIA Rapid testom, ali za one koji dolaze i SAD. Pošto je na Batrovcima došlo do nesporazuma Nikolići pokušavaju na još tri granična prelaza sa Hrvatskom.

„Ima Tovarnik tu, nedaleko, aj da probamo tamo. ‘Imate PCR testove?’ Mi pokazujemo…Oni kažu ne to nisu ti, da li ste vakcinisani u Srbiji pitaju nas, a nismo u Srbiji bili 18 meseci. Naši su nas upućivali na Bosnu, pošto tamo ne treba test isto tako ili na Mađarsku, tamo isto ne treba“, kaže Danijela Nikolić.

Deset dana karantina nisu mogli sebi da priušte jer su u Srbiji planirali da budu samo dva dana. Pošto su proverili da li su izbačeni iz sistema, jer neće ući u zemlju, krenuli su nazad u Austriju. Na pola puta ipak su dobili poziv policije iz Srbije da se jave sanitarnom inspektoru i ne napuštaju kuću. Objasnili su situaciju, a policija je najavila da će sve proveriti u večernjim časovima.

„Na spavanju kao da nas zateknu kući, ko kriminalce najgore. I ništa, vraćamo se za Austriju i šta ja znam to je to. Razočarani i ogorčeni, Hrvati viču šta se sa vama dešava celu noć putujete, imate gomilu pečata, mi im pričamo, oni se krste – ne veruju“, objašnjava Nikolić.

Priča porodice Nikolič nije jedini primer, zato je za svakog ko dolazi u Srbiju najsigurnije da ima negativan PCR ili antigenski test ali za svaki slučaj – odštampan i na papiru.

Komentari

Vaš komentar