PRL: Pesme recitovane na akademiji ipak jesu ljotićevske

Vesti 11. maj 202119:13 25 komentara
svečana akademija dan pobede
FoNet/Instagram predsednika Srbije

Članica Predsedništva Partije radikalne levice (PRL), istoričarka Milena Repajić navela je da je "netačna i smešna zamena teza da su ljotićevske pesme na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom 'zapravo pesme Momčila Nastasijevića'".

Povezane vesti:

Argument ‘te pesme su starije od Ljotića’ neodoljivo podseća na ‘svastika je stari indijski simbol’, ili ‘za dom spremni je stari hrvatski pozdrav’, tanke i providne pokušaje rehabilitacije fašizma u procesu kontrarevolucije posle 1990″, navela je Rapajić u pisanoj izjavi.

Ona je navela da u Sabranim delima Momčila Nastasijevića nije uspela da nađe nijednu od pesama recitovanih na akademiji, ali da ih je našla, kako se izrazila na „modernim neonacističkim kompilacijama ‘pobedničkih pesama srpskih dobrovoljaca'“, i u časopisu „Srpski dobrovoljac“ iz 1943. i 1944. godine.

„Tu se kao autor pesme ‘Mrtvi niste’ pominje izvesni Dimitrije Dika Narandžić, kaplar-dobrovoljac Trećeg dobrovoljačkog odreda ljotićevskog Srpskog dobrovoljačkog korupsa“, istakla je Repajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare