Privremeno zatvoreno porodilište u Aranđelovcu zbog bakterije iz ventilacije

Vesti 03. mar 202216:39 > 16:40 15 komentara
N1/ Ilustracija

Porodilište u Aranđelovcu u kojem su se bebe zarazile zbog bakterije iz ventilacije danas je privremeno zatvoreno, saznaje Nova.rs u toj bolnici.

Porodilje i trudnice iz te ustanove biće prebačene u drugu bolnicu, dok se ne reši problem infekcije.

Tri bebe koje su iz Aranđelovca prebačene u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Kragujevcu, pod stalnim su nadzorom, ali lekari za sada ne mogu da prognoziraju tok njihove bolesti, saznaje Nova.rs od svojih izvora.

Kod dve bebe potvrđena je infekcija baterijom legionela, dok kod treće nije, ali je i ona zadržana na lečenju i daljem praćenju.

„Ovde je totalni haos. Najavljeno je bilo da će predsednik doći 10. marta da otvori renoviranu bolnicu, a sad su pomerili za 15. Imamo našminkane tri prostorije koje će biti snimljene, a ostalo je u haosu. Porodilište je sređeno, ali džaba kad je ventilacija puna bakterija, a i dalje radi. Prebrisan je i očišćen deo gde se uzimaju brisevi, ali to nije dovoljno. Postoje firme koje rade kompletno dezinfekciju veštačkih ventilacija i centralnih klima, ali je to jako skupo. U prostoriji gde je skener nemamo ni prirodnu ventilaciju i samo čekamo kada će radnici oboleti od karcinoma“, kaže za Nova.rs doktorka zaposlena u bolnici u Aranđelovcu, čiji je identitet poznat redakciji.

Bakterija napada pluća

Bakterija legionela (Legionella pneumophila) izaziva komplikacije kada putem sitnih kapljica dospe u pluća. U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, ali ukoliko se organizam ne odbrani, kao posledica se mogu javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest ili pontijačna groznica. Inkubacija traje od dva do 10 dana. Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku, osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem. Za razliku od legionarske bolesti, pontijačna groznica predstavlja akutnu respiratornu bolest bez upale. Simptomi su povišena temperatura, bol u mišićima, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, ždrelu i dijareja. Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tokom cele godine, mnogo je češća leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije kao što su ovlaženi vazduh, klima uređaji i bazeni, navodi Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare