Pritvor Belivuku i njegovoj grupi, novi detalji iz istrage i nova akcija MUP-a

Vesti 06. feb 202119:11 29 komentara

Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali osumnjičeni za otmice, ubistva, držanje droge i oružja saslušani su u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, a za 20 od ukupno 22 osumnjičenih određen je pritvor do 30 dana, saopšteno je iz Višeg suda. Tri dana od hapšenja članova grupe koja se povezuje sa kavačkim klanom - pojavljuju se novi detalji iz istrage. Grupa je mamila žrtve, odvozila ih u kuću specijalno namenjenu za ubistva, a „hemijska sredstva” su korišćena da se otklone tragovi, detalji su koje je objavio KRIK. Kako navode istragu je dobio tužilac Saša Ivanić, poznat po tome što je vodio postupke protiv narko bosa Darka Šarića i kontroverznog biznismena Stanka Subotića. Akcije MUP-a nastavljene su i danas, a jedna od njih se dešava u Ritopeku.

Članovi Belivukovog klana su namamili žrtve, kidnapovali ih i odvezli do kuće u beogradskom prigradskom naselju Ritopek koja je služila specijalno za ubistva. Kuća je bila dobro obezbeđena, imala je najsavremeniji video-nadzor i bila opasana visokom ogradom, prenosi KRIK navode iz istrage. Belivukova grupa je osumnjičena za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića.

POVEZANE VESTI

Direktor policije Vladimir Rebić kaže – rad na prikupljanju materijala i sagledavanju događaja trajao je više meseci.

„Ja sam potpuno siguran da će Belivuk i njegova ekipa se naći iza rešetaka i verujem da će biti tamo narednih 30-40 godina. Ali je isto tako važno da se iseku i krakovi, da ta kriminalna organizacija…da joj ne dozvolimo da funkcioniše dok su oni u zatvoru da se iseku, pre svega, ti finansijski tokovi, da se na taj način ona jednom za svagda uništi“,  navodi Rebić.

„Hemijska sredstva“ korišćena su kako bi bili uklonjeni tragovi zločina, navodi KRIK. Operativna saznanja o tome su, kaže direktor policije, postojala ranije ali nije bilo dokaza, a nada se da će u narednom periodu biti prikupljeni.

Ono za šta javnost čeka dokaze su i povezanost kriminalnih grupa sa državnim vrhom. Žandarm Nenad Vučković Vučko je u ranijim istraživanjima KRIK-a označen kao osoba preko koje je Belivuk bio u kontaktu sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović.

„…na suđenju Belivuku za ubistvo, to jest za pomaganje ubistva Vlastimira Miloševića. Pojavili su se nekakvi razgovori, tj. poruke koje je razmenjivao Belivuk sa izvesnim Vučkom, međutim.. .Na primer tužilac se tu nije potrudio da sazna identitet tog Vučka i da saznamo da li je to on“, navodi Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a.

Pitanje na koga državnih vrh misli kada kaže da će fokus biti na onima koji su radili za državu, a štitili kriminalce pitali smo i predsednicu vlade Srbije.

N1: Da li tu mislite na Dijanu Hrkalović ili na nekog drugog ko i dalje radi u MUP-u ili nekoj drugoj službi?

Brnabić: „Mislim na sve one koji su radili za državu a štitili kriminalce, nikog pojedinačno. Odlika mafije je ta da je to organizovani kriminal koji ima podršku nekih državnih organa. Fokus je da vidimo ko je sve pružao podršku kriminalcima dok je primao platu od građana Republike Srbije.“

Platu od građana primaju i u vojci, pa tako Bojana Pavlović podseća da je Vojni sindikat Srbije pre nekoliko godina podneo krivičnu prijavu protiv svojih čelnika zato što su ustupili pripadnicima klana korišćenje vojnog strelišta da vežbaju gađanje.

„I tom prilikom vojni sindikat je imenovao i izvesnog Novaka Nedića kao osobu koja je bila sa Belivukom i još nekim ljudima na vojnom strelištu. Međutim tužilaštvo je odbacilo ovu kricičnu prijavu u nedostatku dokaza i nikada nije utvrdilo ko je izvesni Novak Nedić, u pitanju je…čovek istog imena je i gereralni sekretar vlade“, kaže Pavlović.

Istraga bi trebalo da utvrdi i za koju namenu je korišćen snajper sa prigušivačem pronađen kod pripadnika kriminalne grupe.

„Jedini čovek čija bi smrt zaustavila borbu protiv mafije bio bi Aleksandar Vučić“, rekao je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova.

Veljko Belivuk, Marko Miljković kao lideri klana, ali i ostali osumnjičeni za otmice, ubistva, držanje droge i oružja saslušani su u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Za 20 od ukupno 22 osumnjičenih određen je pritvor do 30 dana, saopšteno je iz Višeg suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare