Prištinski muzej traži vraćanje eksponata, Kancelarija – kulturno blago Srbije

Vesti 20. maj 202122:034 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Direktor Nacionalnog muzeja Kosova Ajet Leci obratio se pismom Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti sa zahtevom da vrate artefakte koji se i dalje, kako tvrdi, nepravedno čuvaju u Srbiji. Iz Srbije ponavljaju da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, ali da su njegove vlasti pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu, te da je ovo pitanje za dijalog pod posredstvom EU, piše KoSSev.

Ajet Leci u pismu podseća na, kako tvrdi, trostruku obavezu Srbije kada su u pitanju muzejski eksponati.

„Sporazumi potpisani između naših institucija predviđaju prenos artefakata u svrhu privremene izložbe i njihov povratak u zemlju porekla i Nacionalni muzej Kosovo, čija je imovina“, rekao je Leci, prenosi KoSSev.

On je ukazao da UNESCO-va konvencija o sredstvima zabrane i sprečavanja ilegalnog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima iz 1970. godine, obavezuje države potpisnice ratifikacije da rade na tome da obezbede vraćanje kulturnih dobara u zemlju porekla. Srbija je potpisnik Konvencije.

„Aneks V, član 6. stav 1. Ahtisarijevog plana izričito obavezuje Srbiju da vrati na Kosovo arheološku i etnografsku kolekciju privremeno uzetu u izložbene svrhe u Beogradu“, napominje Leci i predlaže osnivanje radne grupe sastavljene od predstavnika četiri muzeja (Narodnog muzeja Kosova, Etnografskog muzeja Kosova, Narodnog muzeja u Beogradu i Etnografskog muzeja u Beogradu) i međunarodnih stručnjaka.

Zadatak ove radne grupe, prema njegovim rečima, bio bi da izradi plan i nadgleda proces povratka svih artefakata na Kosovu.

Podršku zahtevu direktora Nacionalnog muzeja Kosova Ajeta Lecija, uputila je i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Ona je dodala da zahteva institucionalnu odgovornost relevantnih muzeja u Beogradu, kao i političku odgovornost vlade u Beogradu da ispuni međunarodnu obavezu.

Kancelarija za KiM: Kulturna baština tema za dijalog na stolu uz posredovanje EU

„Kosovo i Metohija je i po Ustavu Srbije i po međunarodnom pravu deo teritorije Republike Srbije. Kao što ne priznajemo samoproglašenu kosovsku državnost, ne poznajemo ni kategoriju kosovskog kulturnog nasleđa. Svi artefakti koji potiču sa teritorije naše pokrajine jesu deo kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije“, poruka je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se navodi da Beograd opravdano strahuje da bi ovi kulturni i arheološki artefakti bili ugroženi usled lošeg iskustva odnosa kosovskih institucija prema srpskom kulturno-istorijskom i verskom nasleđu.

Takođe, u saopštenju Kancelarija za KiM ukazuje se na odnos Prištine prema manastiru Visoki Dečani, kao jednim od najdragocenijih spomenika kulture.

Taj odnos, stoji u saopštenju, do te mere „nehajan i anticivilizacijski“, da ga je organizacija Evropa nostra nedavno opravdano uvrstila među sedam najugroženijih kulturno-istorijskih lokaliteta na našem kontinentu.

„Samoproglašeno tzv. Kosovo, kako upravo pokazuje primer manastira Visoki Dečani, nije spremno da poštuje ni sopstvene zakone i najviše pravne odluke, ako su one na korist SPC, srpskog naroda i očuvanja njegovog kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa. Zato naglašavamo da su nevalidni svi argumenti kojima tzv. Nacionalni muzej Kosova traži srpske kulturno istorijske artefakte“.

Kada je u pitanju pozivanje na Ahtisarijev plan, Kancelarija podseća da taj plan Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio.

Kancelarija za KiM naglašava da sva pitanja treba rešavati u okviru dijaloga i uz posredovanje EU.

„Pitanje kulturne baštine svakako zaslužuje da bude predmet dijaloga i ono ne može biti rešavano jednostrano, mimo uspostavljenog procesa normalizacije odnosa i mimo nespornih činjenica“, zaključujese u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar