Priština reaguje na ocenu Europa Nostre o Dečanima, ćuti na odluku suda godinama

Vesti 20. maj 202119:254 komentara

Više od mesec dana kosovske zvaničnike muči odluka Evropa Nostre da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu sedam najugroženijih lokaliteta. Prošla je u međuvremenu i godišnjica odluke ustavnog suda Kosova koja potvrđuje da oko 24 hektara zemlje pripada manastiru Dečani. Ta odluka ni nakon pet godina nije sprovedena odnosno zemlja nije upisana u katastar.

Podsećanje da zvaničnici opštine Dečani odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda iz 2016. godine prvo je stiglo 12. maja u Međunarodnom izveštaju o stanju verskih sloboda.

Povezano:

Nekoliko dana kasnije, odnosno uoči godišnjice ove odluke, kosovske zvaničnike muči druga tema. Mediji prenose pismo ministarke spoljnih poslova i ministra kulture upućeno Evropa Nostri. Odluku ove organizacije da Dečani budu uvršteni u listu najugroženijih lokaliteta smatraju neosnovanom. Navode da je Kosovo posvećeno zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa.

„Predlažemo da vaša delegacija poseti Kosovo što je pre moguće. Štetu koju ste svojom nepravednom i neosnovanom odlukom naneli ugledu Kosova, morate bez odlaganja otkloniti. Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati revizijom vašeg spiska uklanjanjem manastira Dečani“, naveli su kosovski ministri.

Realnost, ali i strani ambasadori u Prištini kosovske zvaničnike podsećaju na godišnjicu odluke Ustavnog suda.

„Žao mi je što se pet godina otkako je Ustavni sud doneo odluku o sporu oko zemljišta u Dečanima, presuda još uvek ne sprovodi. Kosovo može napredovati samo podržavajući vladavinu zakona kao osnovni demokratski princip“, naveo je Tomaš Sunjog, šef Kancelarije EU na Kosovu.

Za predstavnike zemalja Kvinte sprovođenje ove odluke je jedan od ključnih testova rešenosti kosovske vlade za reformu i poštovanje vladavine prava.

„Poštovanje vladavine zakona je obaveza svih vlada. Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država snažno podstiču Vladu Kosova da, bez daljeg odlaganja, postupi sa pravnim upisom u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, navedeno je u izjavi šefova misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država 19. maja.

Nakon dolaska na vlast Aljbina Kurtija i Vjose Osmani kreirana je opasna atmosfera, kaže novinar Živojin Rakočević.

„Atmosfera je ono što brani da se ta zemlja vrati i atmosfera koja se neprestano podgreva… Loših termina, osuda, atmosfera koja svakog trenutka može onu kamenicu koja je pre nedelju dana pala na crkvu u Lipljanu, pretvoriti u molotovljev koktel“, navodi Rakočević.

Albanski istoričari iz Dečana traže da se odluka ne sprovede. Pozivaju i ambasadore zemalja Kvinte da ne zahtevaju njeno sprovođenje. „To je odluka kojom se sprovode zakoni Srbije ’90-tih. Situacija je sada krhka. Manastir traži od katastarske agencije da sprovede odluku, ali tražimo da se ona ne sprovede. Svaka eventualna primena odluke dovešće do pogoršanja“, naveli su.

Pogoršanje vidi Rakočević, ali u položaju Srba na Kosovu.

„Onaj ko ne vidi žicu, tenkove, vojnike, puške oko visokih Dečana, ko ne vidi zidove odbrambene oko Dečana, taj ima problem sa realnošću i taj je spreman da naudi Dečanima. I taj već 20 godina, od minobacača do oduzimanja zemlje, napada na Dečane i to je suštinski problem“, ističe novinar.

Jedan od problema rezultirao je sporazumom, a tiče se radova unutar zaštićene zone manastira Dečani koji su zaustavljeni nakon reakcije međunarodne zajednice.

Komentari

Vaš komentar