Priština kupuje dodatnu vojnu opremu iz Turske

Vesti 11. jul. 202123:141 komentar
Podeli:
Priština
Izvor: Mitzo / Shutterstock.com

Priština će, kako je objavila Radio-televizija Kosovo (RTK), zbog modernizacije svojih oružanih snaga, od Turske kupiti 14 vojnih vozila BMC Vuran 4x4 (TTZA).

Započeta modernizacija obuhvata deset godina obuke, reforme i spoljne nabavke vojne opreme i predvidja da „Kosovo ima vojsku kompatibilnu sa NATO-om“, pišu turski mediji, prenosi lajmi.net.

Planovi za kupovinu vojne opreme uključuju podršku iz budžeta od 5,2 miliona evra za kupovinu iz Sjedinjenih Američkih Država, putem „inostrane vojne prodaje“ (FMS).

Poslednjih godina Kosovo izražava nameru da uspostavi redovnu vojsku, uprkos negodovanju Beograda, a taj cilj podržale su i SAD i Nemačka, navodi RTK.

Na Kosovu je 3.800 pripadnika osoblja NATO-a, odnosno KFOR-a.

Višenamenska vojna vozila BMC Vuran 4×4 se proizvode s kapacitetom za devet ljudi, visokom zaštitom i pokretljivošću, kabinama i blindiranim prozorima, prenosi RTK.

Vozila pružaju zaštitu od mina i „balističkih pretnji“, imaju prednju i zadnju kameru, sistem automatskog gašenja požara, funkciju centralnog podešavanja pritiska guma, opciju automatskog daljinskog upravljanja, klima-uredjaje.

Nedavno je Ministarstvo odbrane Kosova najavilo da će za Kosovske bezbednosne snage kupiti još četiri vojna drona, za osmatranje.

Komentari

Vaš komentar