Pripremljen teren za „doviđenja“ Rio Tintu – da li zauvek ili do posle izbora…

Vesti 19. jan 202219:07 > 19:09 77 komentara

Da li Rio Tinto može u ponedeljak da napusti Srbiju? Premijerka je za sutra u 17 časova zakazala sednicu Vlade posle koje će se obratiti javnosti i navodno reći "doviđenja Rio Tinto". Pojedine dozvole Rio Tintu ističu u petak, a ekološke organizacije traže i zabranu rudarenja litijuma. Neke na period od 20 godina, a neke za stalno.

Premijerka Srbije Ana Brnabić 10 dana se priprema da kaže kompaniji Rio Tinto „doviđenja“. Zauvek ili do ponovnog viđenja posle izbora još nije poznato. Meštani Jadra očekuju da ta kompanija više ne dobija odobrenja za svoje poslove, kao i da od ponedeljka Rio Sava počne da uklanja istražne bušotine

„Mi nećemo nikakve moratorijume i u ovoj priči mora da nas dovede do kraja jedinstvo. Šta će nam moratorijumi pa da ovaj problem prebacimo na svoju decu, kad se nešto počne mora i da se završi“, rekla je Marijana Petković iz „Ne damo Jadar“.

POVEZANE VESTI:

Moratorijum od 20 godina predlaže organizacija „Kreni-Promeni“, koja za sutra ponovo najavljuje protest zbog Rio Tinta ispred Predsedništva Srbije.

„Iz strateških razlog tražimo na 20 godina, to je period, kako ističu pravnici koji se bave ekologijom, jeste dugoročna mera, dajete šansu eventualno tehnologiji da se razvija pošto sad ona ne postoji, ali isto i marketinški potez da predsednik ne drami kako želimo da uništimo pespektivu za sva vremena“, rekao je Savo Manojlović iz „Kreni-Promeni“.

Podrinjski antikorupcijski tim PAKT i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini pozvali su Manojlovića da „prestane sa samopromocijom i razjedinjavanjem protesta“.

„Sastavljanje zahteva na svoju ruku, bez konsultacije sa makar meštanima doline Jadra, je u najmanju ruku skandal i potpuno neodgovoran potez. Kao jedna od organizacija koja se od 2019. godine bavi Rio Tintom i koja u svom posedu ima preko 5.000 stranica dokumentacije, pozivamo na opšte ujedinjenje bez samopromocije, i jednostranih poteza koji samo mogu da štete“, naveli su.

„Nije ovo borba jednog čoveka, ovo je borba svih, bez obzira na politička opredeljenja. Vlast želi da zataška ovu temu pred izbore, a mi želimo da se ova tema definitivno reši“, poručuje Manojlović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da nikakve odluke neće donositi bez dogovora sa predsednikom. Do zvaničnog razgovora Brnabić-Vučić nije došlo, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić povukao se iz medija i javnosti na nekoliko dana jer analizira rezultate referenduma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare