Pripadnici mađarske vojske na ABHO obuci u Kruševcu

Vesti 13. jun 202223:503 komentara
Izvor: Ministarstvo odbrane

U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) Vojske Srbije na poligonu „Ravnjak“ u Kruševcu danas je počela petodnevna obuka pripadnika mađarske vojske sa realnim toksičnim hemikalijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Obuku prolaze oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici iz sastava 93. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane Mađarske vojske.

Cilj obuke je dodatno unapređenje znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično osposobljavanje polaznika za rad sa ovim otrovnim supstancama.

Programom obučavanja je obuhvaćen rad patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijska detekcija i dekontaminacija naoružanja i opreme, kao i pružanje medicinske pomoći u slučaju kontakta sa toksičnim hemikalijama.

Obuka pripadnika stranih oružanih snaga, koja se u Centru ABHO realizuje od 2016. godine, predstavlja međunarodnu potvrdu kvaliteta obuke koja se izvodi u jedinicama Vojske Srbije i doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa sa partnerskim državama, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Komentari

Vaš komentar