Prihvaćen Borelov predlog – u slučaju potrebe, šalju se dodatne snage Euleksu

Vesti 12. dec 202219:38 105 komentara

Barikade i naoružani ljudi na ulicama su neprihvatljivi i zbog povećanih napetosti između Srbije i Kosova veliki broj država članica prihvatio je predlog šefa diplomatije EU Žozepa Borela da budu spremne da pošalju dodatne snage i opremu Euleksu u slučaju potrebe, zaključak je Saveta za spoljne poslove EU.

Žozep Borel pozvao je na uklanjanje barikada i povratak za pregovarački sto i tražio od obe strane da se uzdrže od nasilja i aktivnosti koje mogu izazvati napetosti.

Povezano:

Borel je najavio intenzivan rad na smirivanju situacije i povratak pregovorima, ali i da će odnosi Beograda i Prištine biti tema i sutrašnjeg Saveta za opšte poslove, ali i samita EU u četvrtak.

„Nakon poslednjih incidenata tokom leta stavili smo predlog pred obe strane – i Srbiji i Kosovu. Taj predlog smo ažurirali poslednjih nedelja, poslednjim dogovorima. To bi trebalo da bude definitivan dogovor, koji bi stavio sa strane sve napetosti oko tablica i drugih pitanja kao što je ZSO na severnom Kosovu. Taj predlog smo predstavili i sad se pod hitno njime moramo baviti“, naveo je Borel.

Dodao je da je obavestio ministre o tome i dobio snažnu podršku za ono što je postalo predlog evropskih 27. „A kako bi rešili hitnu i opasnu situaciju na terenu, tražio sam od Specijalnog predstavnika EU da ode u region. Miroslav Lajčak će prvo sutra obavestiti naš politički komitet o detaljima i ući u dubinsku analizu ovog predloga, a prekosutra putuje u region kako bi se vratio pre sastanka Evropskog saveta, na kome ću obavestiti lidere o situaciji na Kosovu. Dakle, pratimo sitauciju“, naveo je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare