Pribićević: Kad si deo nekog kluba, jedna je stvar, kad si izvan, to je druga

Vesti 07. okt 202213:0834 komentara

"Mislim da još postoji prostor za trenutnu politiku Srbije - osuda agresije Rusije na Ukrajinu, ali da ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji. Koliko će to dugo da traje, zavisi od situacije na terenu, na ratištu u Ukrajini", ocenio je Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu i Londonu. On, međutim, navodi, da ako rat potraje, da će Srbija na kraju morati da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

POVEZANE VESTI

„Postoji taj prostor, ali je on sve uži i uži“, kazao je Pribićević u emisiji N1 Studio Live.

Komentarišući sastanak Evropske političke zajednice u Pragu, navodi da je taj sastanak formulisan od francuskog presednika Makrona „u jednom drugom vremenu, prošlog leta“.

„I cilj ove zajednice je bio da u trenutku kada EU nema snagu da osmisli dalji proces proširenja, ovo bude formulisana kao ideja da se povežu zemlje Zapadnog Balkana sa EU. Sada je presudan razlog agresija Rusije i želja da se pokaže da je Evropa jedinstvena u osudi te agresije“, naglasio je gost N1.

Kao poruke sa sastanka u Pragu, sa koga nema puno informacija, Pribićević izdvaja dve.

„Jedna jeste da se očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji. Ali druga poruka koji mi moramo da shvatimo da je jedna stvar kad si deo nekog kluba kao EU, onda mnogo više možeš kad si unutra nego spolja. To je nama ključna poruka – kad si unutra jedna je stvar, kad si izvan, to je druga stvar“, naglašava bivši ambasador.

Na pitanje da li u tom svetlu treba posmatrati činjenicu da je Mađarskoj biti dozvoljena nabavka nafte preko Jadranskog naftovoda, a neće biti dozvoljeno Srbiji koja nije članica EU, Pribićević potvrđuje.

„I to nije nikakvo iznanađenje, ali se sad upravo pokazuje jedna stvar – na prvi pogled neprincipijelna stvar, da može da se dozvoli evropskim zemljama a da mi ne možemo. EU želi da je Srbija unutra, a sada donosiš odluku gde stavljas Srbiju u neravnopravan položaj… Ali to je nama poruka pre svega da je jedna stvar biti u klubu, a druga izvan njega“, kaže.

To je, kaže, dvostran proces.

„Mislim da u Srbiji nije svima dovoljno jasno. A opet, nismo samo mi krivi, nego i EU. Srbija je deo života EU, počev od energenata, svih proizvoda u kući, mi smo deo Evrope i evropskog života. Mi nismo članica EU, ali sve što okružuje nas, potiče iz Evrope“, dodao je.

Pribićević kaže da je Srbija u specifičnom problemu.

„I neće moći sama to da razreši, to je svakom jasno. Nama je potrebna pomoć, od EU, a bojim se da je ona izostajala u poslednjih 15-ak godina. Sada je još gore, zbog rata u Ukrajini. Trebaće još puno vremena da se vratimo na glavni pravac evropskih tokova“, zaključio je Pribićević.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar