Pretresi u centru Beograda – do koga su odveli tokovi novca Belivukove grupe

Vesti 26. feb. 202119:35 > 19:40
Podeli:

I danas pretresi objekata u Beogradu, u kojima su članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka radili kao obezbeđenje. Nakon splava Fristajeler, koji je policija pretresala prethodna dva dana, policija je upala danas i u restoran "Kasina" u centru Beograda.

Duge cevi, fantomke i psi tragači u podne u centru Beograda. Razlog – pretres prestoničkog restorana Kasina kako bi se prikupili dokazi u istrazi protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

I sve to je nastavak akcije koja traje već nekoliko dana, a u okviru koje policija pretresa objekte u kojima su pripadnici grupe Velje Nevolje radili kao obezbeđenje. Nakon beogradskog splava Fristajeler, koji je policija pretresala prethodna dva dana, preselila se na Terazije.

Povezano:

„Ono što smo uspeli da saznamo od Tužilaštva jeste da se uporedo sa istragom koja se vodi protiv Belivukove grupe za ubistva, otmice vodi i predistražni postupak koji će pratiti tokove novca koje je ova grupa stekla kriminalnim delima“, navodi Bojana Pavlović iz KRIK-a.

A tokovi novca vode do Aleksandra Kajmakovića, poznatijeg kao Aca Bosanac i Predraga Rankovića Peconija, vlasnika ovih objekata. Kako u KRIK-u navode, Kajmaković je već saslušan u policiji u svojstvu građanina, ali nije osumnjičen da je bio deo organizovane kriminalne grupe. Dodaju i da je čudno da se pretresi nisu odigrali u isto vreme, jer bi tako dokazi ostali netaknuti.

„Znamo da je to najčešće slučaj u ovakvim akcijama upravo da bi se sprečilo nestajanje dokaza, jer na taj način upozorite kriminalce i njihove saradnike da će biti neki pretres“, kaže Pavlovićeva.

Osim pretresa objekata koji su povezani sa Belivukom, policija je sinoć uhapsila i jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“ i to zbog nedozvoljenog posedovanja oružja“, Podsetimo, Belivuk je bio vođa druge navijačke grupe Partizana, ali iz policije još uvek nema potvrde da li su ti događaji povezani.

I dok policija dokaze prikuplja, predsednik države obećava brutalan nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

„Kada budemo sve činjenice stavili na sto i pokazali narodu, narod u Srbiji biće, blago je rečeno, šokiran“, navodi Vučić.

Na činjenice, ipak, narod će morati da sačeka do sledeće nedelje, za kada je zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. To je duže nego što je predsednik planirao, jer je sednica tog tela trebalo da se održi večeras. Ipak, kako kaže Vučić, problem su informacije do kojih su došle službe.