Pretnje Jeleni Zorić – traži se hitna reakcija nadležnih i procena ugroženosti

Vesti 31. dec 202020:20 > 20:46 19 komentara

Zbog pretnji koje je reporterki N1 Jeleni Zorić uputio advokat Predraga Koluvije, Svetislav Bojić, novinarska urduženja u Srbiji zatražila su hitnu reakciju nadležnih. Ponovo su se oglasili i advokati televizije N1 i Jelene Zorić.

Advokati televizije N1 zahtevaju od policije da se uradi procena ugroženosti novinarke N1 Jelene Zorić, posle pretnji koje joj je uputio branilac prvooptuženog za proizvodnju četiri tone marihuane Predraga Koluvije, Svetislav Bojić. Advokati koji zastupaju N1 zahtevaju i da se u skladu sa procenom policije preduzmu adekvatne mere radi obezbeđenja njene zaštite.

Podsetimo, reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica. Njoj je jedan od advokata Predraga Koluvije Svetislav Bojić, 28. decembra prišao dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i rekao:

„Molim Vas budite precizni u izveštavanju, pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“.

Bojić je, Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“. Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao:

„Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“.

POVEZANE VESTI:

Pretnje Jeleni Zorić su osudili, između ostalih, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije.

NUNS ocenjuje da te poruke „liče na one iz filmova o mafijaškim klanovima“, i da su „više nego jasna pretnja“, dok Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od državnih organa da ugroženoj novinarki osigura bezbednost.“

„Pridružujemo se zahtevu televizije N1 koja će advokatskim komorama, čiji je advokat Bojić član, uputiti pitanje da li su njegovi nedavni postupci u skladu sa etičkim standardima te profesije i tražiti da mu se advokatska licenca privremeno suspenduje do konačne odluke nadležnih organa advokatskih komora“, naveo je NUNS.

UNS je pozdravio reakciju policije i tužilaštva na prijavu koju im je Jelena Zorić uputila i veruje da je to rezultat uspostavljanja nove radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pri Vladi Srbije.

„UNS očekuje da se Advokatska komora ogradi od ovih pretnji i da ispita da li Svetislav Bojić zaslužuje da i dalje ima licencu za obavljanje advokatskog posla“, saopštio je UNS.

Međutim, predsednik Advokatske komore Beograda, Jugoslav Tintor, smatra da televizija N1 vodi organizovanu medijsku kampanju protiv advokata Svetislava Bojića kako bi izvršila pritisak na organe krivičnog gonjenja da protiv njega pokrenu postupak i oglase ga krivim, zbog čega su, kako Tintor dodaje, kao advokatska komora dužni da reaguju i zaštite advokata, koji se našao na udaru medijskog progona, kao što je, kako kaže, ovde slučaj.

Advokat novinarke Jelene Zorić, Dragoljub Đorđević, smatra da je takva izjava predsednika Advokatske komore Beograda nedopustiva.

„Osim toga čuo sam da je kolega Tintor jedan od branilaca u predmetu Jovanjica 2, što predstavlja svojevrsan sukob interesa kada je u pitanju jedno ovakvo saopštenje, mislim da je maksimum što je predsednik mogao da izjavi povodom ovog predmeta je da o njemu treba da odlučuju disciplinski organi Beograda, što ovde vidimo nije bio slučaj, a to nije smelo da se dogodi“, rekao je Dragoljub Đorđević.

Advokat Svetislav Bojić, za koj izvori N1 tvrde da je ranije radio kao pripadnik resora Državne bezbednosti Crne Gore, odbacio je kao „netačne i zlonamerne“ tvrdnje televizije N1 da je uputio pretnje novinarki Jeleni Zorić povodom njenog izveštavanja o slučaju „Jovanjica“ i njegovom klijentu, prvooptuženom Predragu Koluviji.

On je za Tanjug potvrdio da je sa njom 28. i 29. decembra kratko razgovarao ispred zgrade Specijalnog suda o tom slučaju i naveo da joj je „pojašnjavao da je Koluvija dobar čovek“, koji se „moli Bogu za sve“, pa čak i za one koji su ga uhapsili, kao i za nju čije izveštavanje o slučaju prati i smatra da je u poslednje vreme korektno.

Bojić je ovim povodom dao i izjavu policiji u svojstvu građanina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare