Pretnje autorima podkasta DLZ ne prestaju, ali kažu – ne smemo da se plašimo

Vesti 01. okt 202119:2510 komentara
Podeli:

Marko Vidojković i Nenad Kulačin, autori podkasta "Dobar, loš, zao", proteklih dana dobili su čak šest pretnji smrću. O tome je obavešteno Tužilaštvo, Radna grupa za zaštitu novinara, a u toku je i istraga o tome odakle su pretnje došle.

Sve je počelo nakon što je Vidojković u emisiji opsovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Od tada, kažu autori, pretnje ne prestaju.

„Kompletan dijapazon nasilnog oduzimanja života. Od klanja tokom svinjokolja do spremljenog metka u čelu uz stalno pominjanje onog glagola da ćemo da nastradamo mi i svi naši živi i mrtvi. I naravno uz obavezno etiketiranje da smo izdajice Srbije i srpstva“, kaže Nenad Kulačin.

Povezane vesti

Kulačin podseća i da ovo nije prva kampanja koju vlast vodi protiv njih jer su u svom podkastu izgovorili nešto što se Srpskoj naprednoj stranci ne dopada. Njegov kolega, Marko Vidojković, smatra da su pretnje i napadi deo kampanje zastrašivanja svih koji ne misle isto kao vlast.

„Jasno mi je da kada gledaju ovakvu kampanju koja se vodi protiv mene i Nenada Kulačina, ljudi pune gaće i da im nije svejedno. I kontam da vide i sebe kao žrtvu te kampanje posredno. Ali moramo prevazići strah ako mislimo da uradimo nešto i vratimo demokratiju u ovu zemlju. Iako se osećamo ugroženim, ne smemo da se plašimo“, kaže Vidojković.

Vidojković i Kulačin tvrde i da se zbog pretnji ne osećaju bezbedno. O svim pretnjama je obavešteno i Tužilaštvo, ali za sada nijedan od ovih slučajeva nije rešen. Advokat Miloš Stojković navodi da je napad na novinare uvek i napad na slobodu izražavanja.

„Ovo je deo jednog šireg problema koji se ponavlja tokom godina, gde se pretnje koje su upućene novinarima ne shvataju dovoljno ozbiljno. Tu se radi o tome da bi Tužilaštvo postupalo u ovakvim slučajevima polazi od stava da pretnja prvo mora da bude ozbiljna, odnosno kvalifikovana, i da se novinar subjektivno oseća ugroženim i da se uplaši takve izjave“, kaže Stojković.

Tužilaštvo nje reagovalo ni pre nekoliko meseci kada je potpredsednik SNS Aleksandar Šapić na televiziji Pink Kulačinu i Vidojkoviću poručio da će im, kada ih sretne na ulici, iščupati srce.

„Pa ne srce, sve bih vam iščupao na licu mesta“, rekao je tada Šapić.

Tužilaštvo je u tom slučaju zaključilo da Šapićeva pretnja nije bila ozbiljna, da je izrečena u afektu, te da bezbednost autora podkasta „Dobar, loš, zao“ nije ugrožena.

Komentari

Vaš komentar