Prethodni mandati ministara: Čega se sećamo, a šta bismo radije da zaboravimo

Vesti 26. okt 202221:26 27 komentara

Srbija je posle dva dana diskusije u Skupštini dobila novu Vladu. Slušali smo o vezama vlasti sa kriminalom, pa o vezama opozicije sa kriminalom. Juče je jedva izbegnuta tuča, danas se salom orio smeh na pomisao o jednom golom poslaniku... Tačno 206 dana je bilo potrebno da dobijemo premijerku i 28 ministara. Ovi ljudi će voditi Srbiju kroz, kako sami često kažu, ova ratna vremena. Čega se sećamo, a šta bismo radije da zaboravimo iz njihovih prethodnih mandata?

U Vladu je ušla na mala vrata kao ministarka za državnu upravu. Čekala je svojih pet minuta slave i živi ih kao premijerka već pet godina. Ubrzo smo saznali da je firma u kojoj je radio njen rođeni brat za prve dve godine sestrinog mandata iz budžeta dobila više od 40 miliona evra, polovinu od EPS-a. Naklonost prema predsedniku uvek ističe. Tako ga je nedavno nazvala mastermajndom.

Povezano:

Ivica Dačić – ko peva zlo ne misli? Reanimirao je klinički mrtav SPS nakon Miloševića, iz zasede manjinske vlade čekao je priliku i dobio je. Prvo se pomirio sa demokratama, a posvađao sa Vučićem, potom se posvađao sa demokratama, a pomirio sa Vučićem. Njegovo ime pominjalo se u aferi „Kofer“, gledali smo ali ne i čuli snimak susreta sa pripadnikom kriminalne grupe Darka Šarića Rodoljubom Radulovićem. A aktuelni ministar spoljnih poslova sve vreme je pevao.

Miloš Vučević – dva puta gradonačelnik, pa ministar. Podneo je krivične prijave protiv braće Vučić kako bi sa njihovih imena skinuo veze sa aferom „Jovanjica“. Narodna stranka optuživala ga je da je dozvolio da Andrej Vučić i Zvonko Veselinović okupiraju Novi Sad, „zgubidanima“ je nazivao demonstrante protiv Generalnog urbanističkog plana. Aktuelni je ministar odbrane, ali izjava koja se nadaleko čula pre se može podvesti pod ministarstvo turizma. Prozvao je Srbe koji su u Dalmaciji na odmoru. „Mora da je gadno i prilično neprijatno da sutra budete Srbin, u Dalmaciji na moru“.

Siniša Mali – finansije Srbije u njegovim rukama. Dvadeset četiri stana sa bugarskog primorja, svedočenje bivše žene da joj je donosio keš nepoznatog porekla za trošenje, poništavanje doktorata zbog plagijata – neke su od afera koji se vezuju za Sinišu Malog. Gledalo se u njegovom pravcu i kada je Aleksandar Vučić za rušenje u Savamali, kada je bio gradonačelnik Beograda, optužio, kako je rekao, kompletne idiote iz vrha gradske vlasti. „Ja se apsolutno osećam bezbedno, s obzirom da niko još nije utvrdio šta se tamo desilo, kada utvrde nadležni organi šta se tamo desilo, onda ćemo znati da li smo bezbedni ili nismo. nema potrebe da se ja mešam u rad Ministarstva policije, bavim se onim što je vezano za Grad, gradske institucije. Niti Grad niti jenda gradska institucija nije u tome učestvovala“, rekao je o tom slučaju.

Tomislav Momirović – „nemoj sada da me prodaš“. Da preporučivanje na društvenim mrežama ima ko da ceni na Andrićevom vencu, može da posvedoči ministar po drugi put – Tomislav Momirović. Naslednik kompanije Mona sa sektora građevine sada se baca i na spoljnu i na unutrašnju trgovinu. Jedna od najupečatljivih scena njegovo prvog manadata je razgovor sa putarima. „Jel smo rekli da ćemo završiti. Došli ste ko Mesi i Ronaldo, daj završite, šta priča čovek ima problem na tunelu. Jel hoćeš ja da ti menjam sijalice, stavite j*** sijalice. Pa nije to neka filozofija! nije ovo železnica, ne pravimo mi avione… Ajde molim vas da to završimo, to mi je prvi penal, nemojte tu da me prodate“, rekao je putarima.

Goran Vesić – neimar. U ime Srbije će graditi Goran Vesić, žestoko kritikovan upravo zbog neimarskih zamisli dok je bio zamenik gradonačelnika Beograda. Sablasno prazno rekonstruisan, pa nekoliko puta doterivan Trg Republike nazvan „Vesićev trg“, spomenik Stefanu Nemanji – neki su od projekata koji se mnogima nisu dopali. Vesić, bivši demokarata a sada naprednjak, parkirao je bez ljutnje svoju pokretnu kancelariju i mirno sačekao ove dane. Usput je pekao palačinke i usavršavao strane jezike, posebno kineski.

Aleksandar Martinović – besednik. Rekorder u broju plata – šest koliko mu je opozicija nekada izbrojala. Posebno onu profesorsku u Ćupriji zbog koje su se žalile da su izgubile posao devet žena doktoranata i specijalista. Sada dodaje i ministarsku, a vodiće državnu upravu. Palicu u Skupštini prepustio je drugom, ali još odjekuju njegova obraćanja građanima Srbije: „Naravno oni koji ovih dana vode kampanju protiv Aleksandra Vučića i SNS, tu pre svega mislim na Dragana Đilasa, glavnog mafijaša i kriminalca u Srbiji“.

Bratislav Gašić – iz BIA u policiju. MUP je u rukama Bratislava Gašića. Njegova ostavka ranije je tražena zbog pada helikoptera u kome je život izgubilo sedmoro ljudi. CINS je otkrio da je, kao gradonačelnik Kruševca, sklapao ugovore sa firmom svoje supruge i sina, a KRIK da je na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke. Njegovi kontakti sa Predragom Koluvijom nisu zabrinuli predsednika Vučića koji ih je ocenio „bezveznim“. Nakratko je napustio državne poslove nakon neprimerenog obraćanja novinarkama.

Nikola Selaković – samo domaće. Opozicija ga je kritikovala da rukovodi Sinodom SPC-a, Marinika Tepić je iznela da je na saslušanju pred tužilaštvom policajac Stamenković svedočio da ga je Selaković instruirao da prizna krivicu za Savamalu u zamenu za legalizaciju njegove kuće. Studentkinja se žalila da joj je bacio flašicu sa hrvatskom vodom u kantu,  a on se branio tezom da je hteo da pokaže da treba kupovati domaće proizvode. „Pošto sam video da na jednoj klupi stoji flašica sa vodom uvezenom iz Hrvatske, zaključio sam predavanje jednim paradoksom. Ispričao sam studentima da su pre 70 godina Srbe bacali u jamu, a da danas Srbi piju vodu ‘jamnicu’… Na osnovu toga, iskonstruisana je notorna laž o bacanju flaše u kantu“, kazao je.

Irena Vujović – rešava ekološke probleme. Dok Srbija gori pred naletom ekoloških protesta, Irenu Vujović, ministarku za zaštitu životne sredine, niti čujemo niti vidimo. Ipak, to izgleda ne smeta da nesmetano zakorači u novi mandat. Javnost ali i samu sebe je dobro zabavila čitanjem materijala za skupštinskom govornicom.

Darija Kisić – od pandemije do ministrske fotelje. Darija Kisić brinuće o porodici. U početku joj je javnost bila naklonjena i svakodnevno od nje iščekivala informacije o koroni tokom prvih dana pandemije. Vrlo brzo, ušla je u SNS, a simpatije su utihnule kada se obrušila na one koje je smatrala političkim neprijateljima. „Goran Marković je depresivano potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je „dno dna“… Bacio bi sve u Petrovu rupu! Ili, sa prijateljem Levijem, sve Srbe odveo u Žutu kuću“, navodila je.

Maja Gojković – kultura bez informisanja. Javnost još pamti posetu Iranu 2015. godine kada je nosila jednu od najstrožih formi hidžaba, iako je protokol posete nalagao da je dovoljno pokrivanje glave ešarpom. Bivša radikalka prvo se nećkala da li da se pridruži Vučiću, kratko je bila sa Mlađanom Dinkićem, ali je ubrzo ušla u SNS. Mediji su gledali ka njoj u svakom slučaju omalovažavanja ili crtanja meta na čela novinara. Ali Maja Gojković i njeno ministarstvo su, uglavnom, ostajali nemi a naše kolege bez zaštite. Sada je ostala sa kulturom, novinari neće biti njen resor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare