Preteći grafit za NS Uživo, urednik kaže da je zabrinut i traži snimke kamera

Vesti 07. apr. 202119:575 komentara
Podeli:

Na fasadi zgrade u Novom Sadu na kojoj se nalaze prostorije redakcije portala NS Uživo, osvanuo je grafit sa porukom: "SNS Uživo bednici, dani su vam odbrojani". Inače, reč je o portalu koji deo javnosti i opozicija kritikuju zbog prorežimske uređivačke politike. Nezavisno društvo novinara Vojvodine izrazilo je zabrinutost zbog sve većeg broja pretnji i govora mržnje u javnoj komunikaciji i na ulicama Novog Sada.

Grafit mržnje na zgradi u kojoj im se nalazi redakcija, novinari portala NS Uživo zatekli su kada su ujutru došli na posao.

„Ja lično nisam uplašen, ali jesam zabrinut, jer je neverovatno da u 21. veku neko može na ovakav način da preti novinarima, gde se promoviše sloboda medija, mi samo želimo da iznesemo istinu, ali smo očigledno zasmetali nekim političarima, kriminalcima koji ne žele da se ta istina sazna“, kaže urednik portala Nikola Bilić.

Povezane vesti

Preteće grafite osudio je i gradonačelnik Miloš Vučević.

„Kao što sam osudio i kada su bili grafiti protiv nekih stranaka iz bivših režima, opozicionih stranaka, ili bilo kog medija, tako svakako osuđujem grafite protiv vašeg portala. Nije dobro da političari vode kampanju protiv nekog medija. Nije normalno da idete da držite konferenciju ispred privatnog medija, to se ne radi. Generalno je klima, ne smete ništa pozitivno da kažete, jer vi ste odmah SNS botovi“, kaže Vučević.

Grafiti su osvanuli noć uoči konferencije za novinare omladine Narodne stranke, na kojoj su izneli podatke o pravnim vezama portala NS Uživo i Marka Bosanca Bosketa, člana SNS, ranije osuđivanog za nasilničko ponašanje. Većini okupljenih novinarskih ekipa u fokusu je bio transparent sa natpisom poput onog koji je osvanuo na zidu zgrade u kojoj je redakcija lokalnog portala.

Novinarka NS Uživo: Da li je ovo performans ili ovo?

Novinarka novosadske TV: Ja postavljam pitanje.

Omladinka Narodne stranke: Marko Bosanac Boske stoji iza ovog medija. Vi skrećete sa teme. Vi ste privatni medij koji je uložio 25 dinara i….

Novinarka novosadske TV: Ja sam sa Novosadske televizije, ja isto se osećam ugroženo.

Omladinka Narodne stranke: Ko vas finasira?

Novinarka novosadske TV: Mi smo privatna televizija.

Novinar Bete: Ko je privatna televizija? A moje pare?

„Želim takođe da kažem u ime Narodne stranke i u svoje lično ime, da mi duboko, svakim atomom svog bića osuđujemo svaki vid nasilja, bilo koji vandalizam i osuđujemo pojavu ovog grafita. Stoga apelujemo da organi reda i mira znači na apsolutno sve da se uzmu video nadzori i video kamere, jer ovo je ipak frekventna ulica i da se identifikuju počinioci ovog nedela, u suprotnom, ukoliko ne bude otkriveno ko vam je stavio taj grafit, mi ćemo onda smatrati da je to uradio neko iz vlasti i da je to sve namešteno“, kaže omladnika Narodne stranke Mirjana Nastasić.

Iz portala NS Uživo za N1 su rekli da će tražiti da im se dostave snimci sa nadzornih kamera, kao i da nameravaju da podnesu krivičnu prijavu protiv NN lica.

Komentari

Vaš komentar