Preradović: Vučić će uvesti sankcije Rusiji posle izbora, postoji dogovor sa EU

Vesti 17. mar 202209:34 > 09:42 48 komentara
N1

Urednik u nedeljniku NIN Zoran Preradović rekao je gostujući u Novom danu N1 da očekuje da će Vučić biti prinuđen da uvede sanckije Rusije. "Ne može režim da ostane na takozvanim neutralnim pozicijama. Siguran sam i to se vidi, da će se Vučić oprediliti za uvođenje sankcija. Juče je rekao mi do sada nismo uvodili sankcije Rusiji, ostavljen je koridor za takve poteze, postoji neka vrsta prećutnog dogovora EU i Vučića da se to uradi posle izbora", rekao je on dodajući da ako se to desi nakon izbora, on tu odluku neće morati da pravda.

Komentarišući ukaz predsednika Vučića da na dužnost ambasadora Srbije u Hrvatskoj postavi Jelenu Milić, Preradović kaže da je logika za njeno postavljanje jedino ta što je ona dosledno i lojalno služila ovom režimu.

„Ne znam šta bi drugo moglo da kvalifikuje gospođu Milić, godinama se govori o tome, konačno se desilo. Bespogovorno služenje režimu, mislim da ona jedino može da brine o sopstvenim interesima. Mi smo imali slučaj kada je Boris Milosević postao potpredsednik Vlade Hrvatske, kada smo neprimereno reagovali, hajde da ostavimo Srbima u Hrvatskoj da odluče šta je najbolje za njih“, rekao je.

Preradović kaže da je skandalozan ispad doktorke Danice Grujičić bio kada je, reagujući na konstataciju da je Srbija po broju umrlih lekara od koronavirusa jedna od najgorih država u svetu, u jednoj TV emisiji tražila dokaz da su lekari umrli „samo od kovida“.

„Strašno. Ta profesija podrazumeva etiku, ne razumem to ‘dokažite’, dokažite onda da je bilo ko umro od kovida. Doktor Maksimović nije bio 60-godišnjak, nego 37-godišnjak. Mislim da je napravila katastrofalnu grešku, mislim da je ta argumentacija poprilično upitna jer onda za bilo koga možete da kažete dokažite. Najstrašnije je što se radi o njenim kolegama, Danica Grujičić nije neko ko nije imao dodira sa politikom, ona mora biti svesna jedne stvari da su oni smokvin list za mnoge likove koji su se bavili kriminalom, falsifikovanjem. Pod skutima Danice Grujičić je neviđena krađa, nepotizam, treba stegnuti stomak i reći ‘ja cu voditi ovu listu’, ona nije neko ko se nije susretao sa politikom. Ja sam skon da verujem da među ljudima koji se bave tom profesijom je orgoman broj onih koji razmišljaju kao dr Maksimović. Skandalozni ispadi mogu da naštete njenom autoritetu kao stručnjaku, njoj ne možete oduzeti da je vrhunski lekar“, kazao je novinar NIN-a.

Osvrćući se na najavljeno gostovanje predsedničkog kandidata koalicije Ujedinjeni za pobedu Zdravka Ponoša na TV Pink kaže da ga se na toj televiziji malo pribojavaju.

„Ponoš je neko ko je ostavio jako dobar utisak na Javnom servisu. Da li treba da ide na Pink, to je nepostojeća dilema, zašto ne iskoristiti priliku da sa televizije koja je najgledanija pošaljete poruke za koje inače namete prilike. To je politika, ako ne želite da uđete u štalu i isprljate se onda nemojte ulaziti u politiku. Pribojavam se da neće znati o kome se radi“, rekao je Preradović.

Govoreći o narušenim regionalnim odnosima, Preradović je rekao da Vučić ima ambiciju da bude najjači lider u regionu, nazivajući njegovu politiku nekom vrstom „neobrozovske politike“.

„Niti je ovo više ona Jugoslavija nije je svet takav niti je on takav kalibar. Najčešće istura druge da budu glasogovornici, poput Vulina, ali niko nije mutav. Svi znamo da ‘Vulin lane kad Vučić zgazi na rep’, odnosi u regionu su klimavi“, ocenio je Zoran Preradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare