Preradović: Vučić će lakše politički preživeti gubitak Kosova nego gubitak Pinka

Vučić u Tirani
Tanjug/Jadranka Ilić

Novinar i urednik u nedeljniku NIN Zoran Preradović ocenio je da će Aleksandar Vučić lakše politički preživeti gubitak Kosova nego gubitak Pinka.

Povodom natpisa u medijima da se u novom predlogu za Kosovo spominje normalizacija, a ne prizanje Kosova, Preradović je zapitao šta znači puna normalizacija. „Ne možete da normalizujete odnose sa svojim delom teritorije, već sa teritorijom druge države. To je medijski batleraj Vučićev i jedna od stvari, govorim i o Novostima i ostalim prorežimskim medijima, bez kojih on teško može da opstane“, rekao je Preradović.

„Vučić će lakše politički preživeti gubitak Kosova nego gubitak Pinka“, dodao je.

Povezane vesti

On je naglasio da Vučiću niko u „neće zavrtati ruke“ da izađe pred kamere i kaže – „mi smo priznali Kosovo“. „Od njega se traži da se usaglasi sa tom stolicom (u UN) i ne moraš formalno da priznaš Kosovo i to će se desiti. S tim što je on dovoljno lukav da podmetne nekog drugog, kao Dačića da potpiše Briselski sporazum. Svejedno sluzavi trag će uvek voditi do Vučiča jer svi znamo da je on vodio te pregovore i da je faktički sam odlučivao o svemu“, rekao je urednik u NIN-u.

Komentarišući Vučićevo ponašanje od trenutka kada je rekao da će ići na Samit u Tiranu, do onog kada je otišao, ocenio je da je „svašta stalo između ta dva događaja i da to najpre govori da Vučić nije samostalan u toj vrsti odluka gde će otići, kad će otići i šta će uraditi, kao što ni Kurti nije samostalan“.

Naglasio je i da izbora na severu Kosova koje je Priština najavila za 18. decembar, neće biti jer ni Vučić ni Kurti nisu samostalni u donošenju odluka.

Povodom činjenice da posle Samita u Tirani od Vučića nismo čuli da li smo potpisivanjem deklaracije uskladili spoljnu politiku sa EU, Preradović kaže da je ova vlast vešta u prikrivanju tih stvari, a kao primer naveo je da još u Briselskom sporazumu piše da će Kosovo i Srbija ići ka Evropskoj uniji odvojenim putem i da jedno drugom neće praviti prepreku.

„Sada ga čujemo kako kaže – nikad neću priznati Kosovo. Niko ti ne traži da de jure priznaš Kosovo, ali de fakto ono će biti u UN“, rekao je Preradović.

Ocenio je i da ako se vlast saglasila sa deklaracijom sa Samita o odnosu prema Rusiji i potpisala je, to znači i da se saglasili s njom. Zato, kako dodaje, Vučićevu priču o Rusiji može da razume kao poruku za njegove glasače za unutrašnju upotrebu.

„Ovo je isključivo poruka za unutrašnju upotrebu, a da li će i kada će biti uvedene sankcije ne mogu da procenjujem ovog trenutka. Očekivao sam da će biti i ranije, ali čini mi se da je pritisak Zapada poprilično popustio. Čini mi se da se više insistira na Kosovu, mada to vidim kao jedan paket iskreno govoreći“, istakao je.