Preporuke kako se zaštititi od velikih vrućina

Vesti 20. jun 202208:22 > 08:23 0 komentara
Cristina Quicler/AFP (ilustracija)

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite telo i pijte dovoljno tekućine, pomozite drugima -samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Za vreme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i pratiti upozorenja na toplotne talase.

Pročitajte još

Vrućine mogu da podstaknu iscrpljenost i toplotni udar i mogu da pogoršaju postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vreme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati saveta zdravstvenih ustanova.

Građanima se savetuje da rashlade telo i piju dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidratacije. Preporuka je piti negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbegavati direktan boravak na suncu u periodu od 10 do 17 sati, posebno deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici sa hroničnim bolestima, dok bi osobe koje rade na otvorenom trebalo češće da se odmaraju, sklanjaju u hladovinu i unose tekućinu svakih 30 minuta.

U najtoplijem delu dana treba izbegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

Građani bi trebalo da nose laganu svetlu odeću od prirodnih materijala i zaštite glavu od sunca, a prostor u kojem žive bi trebalo da rashlade koristeći hladniji noćni vazduh. Danju treba zatvoriti prozore, spustiti roletne i isključiti što je više moguće električnih uređaja u kući.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!