Preminuo fotoreporter Tanjuga Jaroslav Pap

Vesti 16. avg 202120:12 > 20:29 8 komentara
JAROSLAV PAP
Tanjug/STR

Poznati novosadski fotoreporter Jaroslav Pap iznenada je preminuo u 65. godini života, saopštila je Radio-televizija Vojvodine gde je bio zaposlen poslednjih godina. Pap je preminuo u lovištu "Kazuk", u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", u kojem je, decenijama beležio slike prirode koje su obišle ceo svet.

Rođen je 7. jula 1957. godine u Laliću, gde je pohađao osnovnu školu. Srednju fotografsku školu „Đorđe Zličić“ završio je u Novom Sadu.

Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji novosadskog „Dnevnika“, gde je prošao put od fotoreportara-pripravnika do urednika fotografije.

Od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Novinskoj agenciji Tanjug, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.

Preko 1.000 njegovih fotografija emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošiejted presa do Rojtersa.

Njegova prva i prava fotoreporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini. Na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u najeminentnijim domaćim i stranim časopisima posvećenim prirodi.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta „Foto lov“ koji okuplja pre svega mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Jaroslav Pap je dobio niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja. Pored ostalih, tu su i Prva nagrada za fotografiju godine u kategoriji „Priroda“ za „Košutin skok“ (Agencija Beta, 2006.) i nagrada „Fotografija godine“ za najduhovitiju fotografiju (Agencija Beta, 2008.)

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ izdao mu je 2020. godine ekskluzivnu monografiju „Vojvodina – četiri godišnja doba“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare