Preminuo akademik Dejan Popović, sekretar Odeljenja tehničkih nauka SANU

Vesti 04. okt 202114:38 > 20:52 7 komentara
SANU (sanu.ac.rs)

Sekretar Odeljenja tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Dejan Popović preminuo je u 71. godini, posle duge i teške bolesti, saopštila je SANU.

Kako se navodi, poseban doprinos ostvario je u oblasti biomedicinskog inženjerstva i robotike.

„Njegov britak um, razboritost i darovitost bili su pokretač kolegama, istraživačima, studentima i svima koji su imali čast da ga upoznaju, a spremnost da sasluša i uputi pravu reč bila je svima pouzdani oslonac“, navela je SANU.

Intervju Popovića za portal N1

Popović je diplomirao 1974. godine, magistrirao 1977. i doktorirao 1982. godine na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a na istom fakultetu je izabran u zvanje redovnog profesora 1995. godine.

Bio je profesor za oblast rehabilitaciono inženjerstvo na Univerzitetu Alborg u Danskoj od 1999. do 2014, a potom je, od 2015. godine, na istom univerzitetu izabran za profesora emeritusa.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2009, a za redovnog 2015. godine.

Bio je redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i inostrani član Slovenačke akademije znanosti i umetnosti (SAZU).

„Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku i svetsku nauku“, istakao je SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare