Premijerka: Situacija sa koronavirusom bolja, ali nije dobra i zadovoljavajuća

Vesti 17. nov 202110:4010 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je trenutna epidemiološka situacija s koronavirusom u Srbiji bolja, ali da nije još uvek dobra, ni zadovoljavajuća.

Brnabić je za televiziju Pink rekla i da je dobro „što je broj (pozitivnih) konstantno u padu kao i procenat novozaraženih“ na ukupan broj testiranih.

Ona je navela da podaci od jutros u 8.00 govore da će danas verovatno biti manji broj novozaraženih nego juče.

„Procenat je tu otprilike isti i ja sam zadovoljna u ovom trenutku kako to ide, posebno na to kakva je situacija u zemljama Evrope“, rekla je ona.

Povezane vesti

Izrazila je nadu da će građani Srbije nastaviti da se vakcinišu i da će broj pozitivnih nastaviti da pada.

„Mislim da nas ta treća doza spasava i mislim da će se pokazati kao dobra i izuzetno odgovorna odluka da mi krenemo u vakcinaciju buster dozom“, rekla je Brnabić.

Navela je da je u Srbiji, u ovom trenutku, oko 1.260.000 ljudi vakcinisano trećom dozom što je nešto više od 23 odsto popuacije.

„Mislim da je to ono što u ovom trenutku utiče na bolju epidemiološku situaciju i molim ljude da kada prođe pet – šest meseci od vakcinacije da prime i treću dozu“, rekla je ona.

Brnabić je rekla da je prvom dozom vakcinisano oko 57 odsto populacije.

„S jedne strane prezadovoljna sam kako ide naša vakcinacija, postigli smo skoro 3,1 milion vakcinisanih građana i to se nikada nije desiilo“, rekla je ona.

Navela je da to pokazuje „stvarno neverovatan uspeh“.

„Ako pitate lekare, infektologe, epidemiologe, videli biste da nikada ne bi očekivali da će bez obavezne vakcinacije broj vakcinisanih doći do 3,1 miliona, odnosno otprilike 57 odsto populacije“, rekla je ona.

Naglasila je da je, „s druge strane loša stvar što to nije dovoljno“ jer je, kako je navela, potrebno da najmanje 80 odsto građana bude vakcinisano.

Odbacila je kritike da poziv nadležnih na vakcinaciju nije uspeo.

„Poziv je uspeo i to fenomalno, kada pomislite na sezonski grip, nikada nismo uspeli da dođemo do milion vakcinisanih“, rekla je ona.

Ocenila je ida je Srbija, po pitanju vakcinacija, mnogo bolja i od nekih država EU, poput Rumunije i Bugarske.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar