Premijerka: Imamo dokaze da je neko Koluviji rekao da optuži Andreja Vučića

Vesti 14. okt. 202118:24 > 19:1995 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da postoje dokazi da je "neko" koristio svoj uticaj da Predragu Koluviji, optuženom za uzgajanje tona marihuane na farmi Jovanjica, kaže da optuži brata predsednika Srbije, Andreja Vučića.

Ona je kazala da nadležni istražuju „ko je to uradio“.

„Ako je neko koristio svoj uticaj da Koluviji kaže da optuži Andreja Vučića, kao što imamo dokaze da jeste, onda taj mora da odgovara. Ukoliko je i Koluvija radio bilo šta protiv zakona, ako je uzgajao marihuanu, odgovaraće za to krivično delo“, rekla je premijerka za Radio televiziju Vojvodine.

Navela je i da nije čula da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić relativizovao optužbe protiv Koluvije kada je izjavio da vlasnik Jovanjice „nije nikog ubio niti je imao 10 tona kokaina, već tonu marihuane koju su Nemci i pola okruženja legalizovali“.

Komentarišući navode iz takozvanih Pandorinih papira da je ministar finansija Siniša Mali ipak bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, premijerka je kazala da su nadležne institucije već pogledale ranije papire na tu temu.

„Da li treba da gledaju i reciklirane papire? Treba da pogledaju ako postoje novi papiri. Ključno je šta je Mali imao ili nije imao pre nego što je krenuo da se bavi politikom“, navela je premijerka.

Da su specijalne jedinice kosovske policije ostale na severu, to bi bio prelazak crvene linije

Brnabić je izjavila da bi „prelazak crvene linije“, koji bi izazvao reakciju Srbije, bio da NATO u sredu nije reagovao i da se specijalne jedinice kosovske policije Rosu nisu povukle sa severa Kosova, gde su sprovodile akciju sprečavanja šveca, tokom koje je povređeno deset Srba.

„Da se ovo nastavilo juče, da se nastavilo pucanje na Srbe, a da NATO nije reagovao i da se oni nisu povukli, da dolazi do novog etničkog čišćenja srpskog naroda, jednostavno je crvena linija. Dakle, to se ne bi dozvolilo i to se neće dozvoliti. Mislim da je to jasno i NATO-u i KFOR-u i EU i ostalim partnerima“, rekla je Brnabić u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Povezane vesti

Ona je istakla da je Srbija danas vojno „neuporedivo jača“ i dodala da Srbija „može da se odvaži da odbrani Srbe na Kosovu“.

Prema njenim rečima, provokacije iz Prištine su „stalne“ i ocenila da je premijer Kosova Aljbin Kurti „neodgovoran političar i ideološki fanatik, koji svaki dan praktično preti ratom“.

„Ja mogu samo da kažem da su te provokacije stalne i da mislim da je jedina nada i želja Aljbina Kurtija da Srbi reaguju na te provokacije, kako bi onda, pretpostavljam, zauzeo i sever Kosova i Metohije“, kazala je Brnabić.

Premijerka je ocenila i da je Srbija uspela da se nametne „kao konstruktivan i predvidiv partner“ i da čini sve da sačuva mir i stabilnost“.

„Očigledno je da je faktor nestabilnosti Priština i da su oni jedini krivci za nestabilnost“, izjavila je Brnabić.

Situacija zbog tri kovid bolnice potpuno različita u odnosu na prethodne talase epidemije

Brnabić je izjavila da je epidemiološka situacija u Srbiji „izuzetno teška“, ali i da je zbog tri kovid bolnice sa oko 2.400 kreveta, „potpuno različita“ u odnosu na ranije talase, poput onog iz decembra prošle godine, kada je više od 9.500 građana bilo hospitalizovano zbog infekcije koronavirusom.

Ona je kazala da broj hospitalizovanih kovid pacijenata prethodnih devet dana ne prelazi 6.500.

„Bolnice su pune, ali je potpuno različita situacija u odnosu na sve prethodne talase, uključujući onaj iz decembra prošle godine, kada smo imali nešto više od 9.500 hospitalizovanih i nijednu kovid bolnicu. Ne kažem da je trenutna situacija dobra i stabilna, užasno je teška, ali danas imamo tri kovid bolnice sa 2.400 kreveta“, rekla je premijerka.

Ona je navela da se nije odustalo od kovid propusnica, ali da se i dalje traži način kako da budu primenjivane na uspešan način.

„Nismo odustali, nego smo rekli da razmišljamo kako to da uradimo na uspešan način, jer postoji mnogo zloupotreba propusnica u svetu, što se plašim da bi bio slučaj i u Srbiji“, rekla je predsednica Vlade.

Odbacila je kao „politikanstvo“ tvrdnje da država ne uvodi restriktivne mere kako se ne bi „zamerila“ građanima uoči predstojećih izbora.

„Kada smo imali represivne mere, pričali su da smo Severna Koreja, a sad pričaju da nećemo da se zameramo. To je politikanstvo. Mere i borbu protiv koronavirusa imamo, tako da pokušavamo da stabilizujemo situaciju i pobedimo na jedini način, a to je da se celokupno društvo uključi i da se vakcinišemo“, kazala je premijerka.

Upitana zašto se ne uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika, premijerka je podsetila da već postoje tri obavezne vakcine za zdravstvene radnike, a da obuhvat za vakcinu protiv sezonskog gripa nije veći od 10 odsto.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar