Premijerka: Na korak smo od normalnosti, uskoro vakcina četvrtog proizvođača

Vesti 04. feb 202122:05 > 05. feb 2021 00:1642 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Crvena linija za popuštanje epidemioloških mera je da se spustimo ispod 1.000 zaraženih dnevno i da procenat zaraženih dođe na pet do šest odsto u odnosu na broj testiranih, poručila je premijerka Ana Brnabić i ocenila da je Srbija u trenutnoj epidemiološkoj situaciji "na korak do normalnosti".

Brnabić je u emisiji „Četrvrtkom u 9“ Radio-televizije Srbije rekla kako poslednjih dana „stagnira procenat pozitivnih u odnosu na testirane između od 14,5 do 18 odsto“, ocenivši kako je dobro što stagnira, ali je „loše što stagnira na visokim brojevima“.

„Dobra strana je i to što već desetak dana imamo više otpuštenih nego primljenih pacijenata“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje koja je crvena linija posle koje može da usledi ublažavanje mera.

„Moramo da imamo jendocifren broj pozitivnih u odnosu na broj zaraženih“, naglasila je Brnabić, tvrdeći da je situacija u Srbiji znatno povoljnija nego u mnogim država u evropi ni svetu.

„Kad pogledate ostatak sveta i Evrope vidite da ne žive normalno, a niko od naših ko dođe iz dijaspore ne može da veruje da mi ovako živimo. Mi se fenomenalno držimo sa merama koje imamo u ovom trenutku. Samo se molim da se ne opustimo“, rekla je predsednica Vlade.

„Na korak smo od ormalnosti, imamo stabilnu sitiaciju“, ocenila je Brnabić.

Sutra ili prekosutra prelepe vesti o dolasku vakcina

Ona je najavila da će sutra ili prekosutra biti saopštene „prelepe vesti“ građanima Srbije o dolasku novih količina vakcina protiv koronavirusa, ali nije htela da kaže koje će to biti vakcine.

„Apsolutno će biti vakcina, uskoro očekujem da stigne i četvrta vakcina u Srbiju. Danas imamo prelepe vesti, samo čekam poslednju potvrdu za novi kontigent vakcina, ali ne bih dalje govorila o tome, prepustiću to Aleksandru Vučiću koji je 100 odsto zaslužan“, rekla je premijerka za Radio televiziju Srbije (RTS).

Navodeći da se do sada skoro milion građana prijavilo za vakcinaciju, a da je nešto više od 510.000 građana već primilo prvu dozu, ona je kazala da će od narednog utorka krenuti masovna revakcinacija i da će svako ko bude želeo, biti vakcinisan.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar