Prelević: Glasajte za otrov i protiv otrova, Vlada nam je u fantomkama

Vesti 24. nov 202119:34 17 komentara
Vesna Lalić/Nova.rs

Advokat Božo Prelević, koji je i predstavnik Skupštine slobodne Srbije je, obraćajući se na protestu protiv dva zakona - o referendumu i o eksproprijaciji, a i protiv Rio Tinta i gradnje na Makišu, rekao da se oni donose da bi se krupnom kapitalu omogućilo da brže i bolje kolonizuje zemlju. "Ovi zakoni se donose u tišini sramote institucija, koje su prodale svoje pravo na stručnost. Ovde su svi nekompetentni kada treba braniti istinu. Mnogo je profitabilnije braniti laž", ocenio je.

Obraćajući se okupljenima, rekao je – „došla Srbija kod predsednika“.

Povezano:

Dragi prijatelji vlast donosi dva zakona sa jednim motivom – da krupnom kapitalu omogući da brže i bolje kolonizuje zemlju i da od Srbije napravi jalovinu za račun krupnog kapitala, rekao je i dodao: „Mi smo ovde danas prinuđeni da branimo narod od sopstvene vlasti, od sopstvenih poslanika, od njihovog predsednika… Ovim zakonima vlast za sebe pribavlja prava koja niko nikada pre njih nije imao. Zakon o referendumu daje pravo manjini da upravlja imovinom većine, neće građani imati mogućnost da utvrđuju pravičnu naknadu putem suda, jer je sada kao razlog i osnov eksproprijacije navedeno sve što im pada napamet. Odluku donosi Vlada, ali problem je što i Vlada nosi fantomke. Kako da verujemo Vladi, kada im i na državnim fakultetima nisu verovali, dok nisu postali vlast“.

On je poručio okupljenima: hajmo više da ne ćutimo.

Sa kakvim gađenjem prema ljudima, njihovim pravima i imovinama, sudovima i vladavinama prava, nastupa ova zemlja kad donosi ovakve zakone, upitao je. Skupština slobodne Srbije, kako je rekao, poziva građane da ne budu nemoćni svedoci pretvaranja „ove države u koloniju“. „Ovi zakoni se donose u tišini sramote institucija, koje su prodale svoje pravo na stručnost. Ovde su svi nekompetentni kada treba braniti istinu. Mnogo je profitabilnije braniti laž“, ocenio je.

Prelević je rekao da građani zagledani u televiziju sa nacionalnom frekvencijom ne vide ni zagađenje, ni bolest, a ni odlazak svoje dece. Dosta je više ćutanja, poručio je.

Bili smo zemlja u razvoju, a onda su došli naši kvazipatrioti da nas spasu, danas smo zemlja zaostala u razvoju, nećemo ovo više da trpimo, rekao je Prelević.

Potrebno je, kako je istakao, da samo 10 odsto Beograđana, jedan sat ispred televizora zameni šetnjom sa sugrađanima, konstatujući da nakon toga ništa neće biti isto. „Jadar se brani u Beogradu i Beograd se brani u Jadru, nemojte da dozvolite da nas dele“, rekao je.

Konstatovao je da je ovo klica budućeg okupljanja i da „oni moraju znati da nećemo stati do onoga trenutka dok nas ne prime na kafu, dok ga ne nateramo da prestane da nas truje“.

„Glasajte za otrov i protiv otrova, živela Srbija“, zaključio je Prelević.

Ključna poruka sa protesta je da će biti radikalizovan ako poslanici usvoje ova dva zakona, a predsednik ih potpiše  – da će blokirati autoputeve i celu Srbiju. Okupljeni poručuju i da Srbija nije ni kolonija, ni pleme i da će svi koji podržavaju Rio Tinto biti proglašeni saradnicima okupatora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare