Prekinuto ročište Belivuku, branioci traže izuzeće svih tužilaca, pa i Dolovac

Vesti 10. nov 202216:00 26 komentara

Sudsko veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu donelo ja odluku da se suđenje grupi Veljka Belivuka prekine i nastavi 29. novembra, do donošenja odluke o zahtevu branioca da se iz postupka izuzmu zamenici tužioca, tužioci i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Ročište Veljku Belivuku je prekinuto zbog zahteva advokata Vladimira Petrovića, branioca Marka Miljkovića, da se iz postupka izuzmu postupajući zamenici tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić i Zoran Babić, specijalni tužilac za organizovani krimina Mladen Nenadić, viši javni tužilac Nenad Stefanović , apelacioni tužilac Tomislav Kilibarda, kao i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Povod za ovaj zahtev advokata Petrovića, kako je rekao, su aktuelna dešavanja zbog svedočenja okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji je naveo da je grupa Veljka Belivuka planirala atentat na predsednika Aleksandra Vučića.

Petrović je u obrazloženju svog zahteva naveo da sumnja u nepristrasnost postupajućih zamenika tužilaca u ovom postupku, kao i da su iz medija saznali da je u toku predistražni postupak za druga krivična dela i da je prikupljen drugi paket podataka iz Sky aplikacije.

„Nijedno neovlašćeno lice nema pravo uopšte da se upozna sa tim podacima, a još manje da te podatke plasira u javnost. Sve ovo zaista nema nikakve veze sa opstrukcijom, ne radi se o bilo čijoj sujeti ili o nekom planu opstruisanja postupka. Prosto se radi o našoj borbi za pravo na pravično suđenje svih, pa i naših okrivljenih“, rekao je Petrović.

U ime svog branjenika drugooptuženog Marka Miljkovića, Petrović je rekao da je Miljković od ovog trenutka spreman na poligrafsko ispitivanje u vezi s tim da li su on i njegova grupa pripremali atentat na predsednika Vučića.

Ovim zahtevima se pridružio i advokat Nikola Jerković, koji osim Miljkovića, brani i prvooptuženog Veljka Belivuka i još desetak drugih optuženih.

Za reč se javio i optuženi Marko Miljković koji je dodao i sledeće: „Ako verujemo Lalićevim rečima, a ne verujemo, zašto nije na vreme pokrenut postupak u vezi sa tim? On je sve ovo već ranije rekao tužilaštvu, jer je sa njima sklopio ranije sporazum“.

Zamenik tužioca Saša Ivanić usprotivio se zahtevu, navodeći da odbrana za ovako nešto nije priložila dokaze.

Sudsko veće je prekinulo ročište i odložilo ga za 29. novembar do kada bi trebalo da donese odluku o zahtevu odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare