Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu

Vesti 01. okt 202215:38 0 komentara
priština kosovo
N1

Unija samostalnih sindikata Kosova zvanično je saopštila da je suspendovala štrajk koji je počeo 25. avgusta u javnoj upravi i obrazovanju.

Predsednik Štrajkačkog odbora Rahman Jašaraj rekao je da se štrajk obustavlja i da se nada da u januaru 2023. neće biti potrebe za njegovim nastavkom.

Jašaraj je rekao da je suspenzija bila želja većine štrajkača.

„Želim da Vlada i parlament održe reč o Zakonu o platama. Obavestite vladu i javnost da se štrajk ne završava već se na osnovu volje članstva suspenduje do januara 2023. godine. Rezultati deklaracija se ne razlikuju mnogo. Voleo bih da je vlada dobila jasnu poruku o štrajku, želeo bih da vlada ovu deklaraciju o našoj suspenziji ne shvati kao pobedu, jer niko nije pobedio“, rekao je Jašaraj.

On je rekao da je stvoreno uverenje da Kurtijeva vlada želi štrajk, kako građani Kosova ne bi postavljali pitanja o drugim problemima.

„Preuzeli smo sve sindikalne akcije da ispunimo zahteve članstva, Vlada je nastavila da ih ignoriše i jedina opcija je bila generalni štrajk. Umesto poruka optimizma Vlada je davala izjave sa uvredama kao da želi da podstakne štrajkače da što duže nastave štrajk“, rekao je Jašaraj.

Predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli rekao je da je štrajk legalan.

„Štrajk je bio legalan, neophodan i sindikalna obaveza i korišćen je kao poslednje sredstvo u odnosu na vlast. Štrajk nije bio i neće biti lični čin bilo koga, ni pojedinca, ni grupe. Štrajk je definisan Ustavom i zaštićen je međunarodnim pravnim aktima, kao što je definisano i u sindikalnim organizacijama, uz druga prava, posebno u pogledu bezbednosti države, a sva su regulisana posebnim zakonima“, rekao je Hikoli.

Zaposleni u javnom sektoru su zahtevali pored ostalog i dodatak od 100 evra za sve zaposlene dok se ne donese i počne primena novog Zakona o platama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!