Predstavnici Srpske liste Saracinu: Ključ mnogih problema – formiranje ZSO

Vesti 13. maj 202218:27 > 22:23 1 komentar
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Dalibor Jevtić razgovarali su sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom, kojem su preneli da se svaki problem srpske zajednice na Kosovu mora isključivo rešavati dijalogom.

Rakić i Jevtić su naveli da je položaj srpske zajednice na Kosovu na veoma nezavidnom nivou i da se suština rešavanja problema mora promeniti, jer rezultati izostaju, kao i da je ključ rešavanja mnogih problema formiranje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista će uvek biti konstruktivan parter u pronalaženju rešenja koja će omogućiti trajnu stabilnost i bolji život građana, rečeno je danas na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode.

Saracin: Nemačka podržava učlanjenje Kosova u Savet Evrope

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin potvrdio je u Prištini da će Nemačka podržati zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Saracin je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom, rekao da će Nemačka podržati Kosovo na svakom putu ka evropskim integracijama.

„Priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu. Podržaćemo članstvo Kosova u svim evropskim institucijama. Mi smo za i podržaćemo svim svojim kapacitetima aplikaciju za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Nadamo se da ćemo doprineti ovom procesu“, izjavio je Saracin.

Ministarka Gervala je rekla da su razgovarali i o izazovima u regionu i geopolitičkoj situaciji u svetu.

Prema njenim rečima, nova nemačka vlada je ponovila da će stav te zemlje biti aktivniji u pogledu regionalnih izazova na Zapadnom Balkanu.

„Razgovarali smo sat vremena o mnogim temama koje povezuju Nemačku i Kosovo, i izazovima regiona i opštoj geopolitičkoj situaciji u svetu. Zahvalni smo na podršci svih nemačkih vlada Kosovu. Nova vlada je takođe ponovila da će nemački stav biti aktivniji u pogledu regionalnih izazova na Zapadnom Balkanu“, kazala je Gervala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare