Predstavnici 11 opozicionih stranaka predali Skupštini zajedničku platformu

Vesti 08. mar 202114:10 33 komentara
N1

Predstavnici 11 opozicionih političkih stranaka i organizacija predali su na pisarnici Skupštine Srbije zajedničku platformu o poboljšanju izbornih uslova za pregovore koje bi sa vlastima trebalo da vode uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Među tim strankama i organizacijama su Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka, Građanski demokratski forum (GDF) i Pokret „1 od 5 miliona“.

Obezbeđenje Skupštine Srbije nije dozvolilo da se predlog platforme za poboljšanje izbornih uslova preda na glavnom ulazu, što su predstavnici opozicije pokušali, već su upućeni na sporedan ulaz.

Funkcioner SDS Konstantin Samofalov je novinarima rekao da 11 stranaka, organizacija i pokreta „nisu koalicija“ već da su zajednički radili na platformi, i dodao da je ta platforma već poslata Evropskom parlamentu.

Po njegovim rečima, do pregovora s vlastima o poboljšanju izbornih uslova dolazi zahvaljujući angažovanju predstavnika Evropskog parlamenta, jer „vlast ne želi pregovore“.

„Idemo na pregovore s dobrom voljom, ali nismo optimisti, ne živimo u iluziji da će izbori biti potpuno slobodni“, rekao je Samofalov.

Samofalov je dodao da ostaje da se vidi u kojoj će se formi voditi dijalog s vlastima u Srbiji, s obzirom na to da je poslanicima Evropskog parlamenta zabranjeno da putuju zbog pandemije koronavirusa.

„Videćemo kada će razgovori početi, ali važno je da počnu što pre, da ne bude u minut do 12, jer će onda biti moguće samo kozmetičke promene“, kazao je Samofalov.

On je rekao da su platformi za pregovore teme sloboda medija, zloupotreba javnih finansija, funkcionerske kampanje i pritisak na birače, i da su uključeni i predlozi nevladinih organizacija CRTA, CeSid i Birodi.

Potpredsednik Građanskog demokratskog foruma Rade Veljanoski je rekao da je opredeljenje prilikom izrade platforme bilo da zahtevi budu „u okviru postojećih zakona u Srbiji, kao i evropskih standarda i iskustava“.

Veljanoski je rekao da „nije realno insistirati na maksimalističkim zahtevima“ i da očekuje da će biti uspostavljen dijalog sa vlašću.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan je rekao da zajednička platforma predstavlja „ram za pregovore“, kao i da nije toliko problem u izbornim zakonima u Srbiji, koliko u tome što se oni ne sprovode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare