Predstavljena aplikacija „SOS za gluve“, premijerka prva obavila razgovor

Vesti 01. dec 202213:55 1 komentar
TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

U Gradskoj organizaciji gluvih Beograda predstavljena je mobilna aplikacije "SOS za gluve" koja omogućava, putem video poziva, uspostavljanje kontakata gluvih, preko tumača, i sa vatrogascima, zdravstvom i policijom.

Aplikacija omogućava i kontakte gluvih i čujućih osoba i u restoranu, banci i ostalim svakodnevnim situacijama, a prvi razgovor, sa predstavnikom beogradske organizacije gluvih obavila je premijerka Ana Brnabić.

Korišćenje aplikacije za oko 14.000 osoba je besplatno i oni od danas mogu da je instaliraju, rečeno je na predstavljanju, kada je i demonstriran način rada.

Kako je objašnjeno, sastoji se od napredne mobilne aplikacije za korisnike i veb aplikacije za tumače u Nacionalom centru za znakovni srpski jezik.

Predstavnici Gradske organizacije gluvih izrazili su zahvalnost Brnabić na podršci, te istakli da je ona „prvi i jedini premijer u istoriji“ koji ih je posetio, prvi put pre godinu dana.

Od tada, kako je ukazano, zajedno se radilo na rešavanju problema, od kojih je jedan, putem danas predstavljene mobilne aplikacije i rešen.

Brnabić je naglasila nehodnost pomoći osobama sa invaliditetom i istakla značaj zajednilčkog rada svih u društvu na rešavanju njihovih problema.

„Važno je da zajedno definišemo šta su prioriteti i da potom, zajedno, na tim prioritetima radimo“, kazala je ona.

Kao primer, navela je danas promovisanu mobilnu aplikaciju, koju su, kako je kazala, osmislili i uradili predstavnci udruženja gluvih, dok je vlada pružila tehničku pomoć u njenom pokretanju.

„Ovo je samo početak rešavanja problema“, rekla je Brnabić, ukazujući na niz problema osoba sa invaliditetom, uključujući i u obrazovanju.

Kazala je da država ne može biti jaka, snažna i fer ukoliko svim građanima ne omogući ista prava i ako ne prepozna i ne rešava probleme osoba sa invaliditetom.

Izrazila je žaljenje što se o njihovim problemima ne priiča dovoljno, te apelovala na sve, uključujući i medije, da tome posvete više pažnje.

Kazala je da većina stranovništa Srbije ne zna koji su problemi osoba sa invaliditetom i da se, kako je ocenila, i ne trudi da ih pita.

„Koliko nas u većinskom stanovništu zna šta su problemi osoba sa invaliditetom“, zapitala je ona te apelovala na veći stepen empatije i stvaranje inkluzivnog društva sa jednakim pravima za sve.

Ocenila je da bi svi u Srbiji, po tom pitanju, trebalo da budu jedinstveni, bez obzira na političke i ostale razlike.

Rekla je da danas neće da odgovara na novinarske pitanja koja nisu vezana za temu skupa, jer bi u medijima bilo objavljeno sve drugo osim onog što je njen ;razlog posete Gradskoj organizaciji gluvih.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izrazio je zadovljstvo zbog puštanja u rad mobilne aplikaciije, te se, kao i premijerka, zahvalio mobilnim operatorima na podršci.

On je ocenio da je ta aplikacija „jedan korak“ ka digitalnoj inkluziji svih građana.

Na predstavljanju je ukazano i na značaj rada znakovnih tumača za srpski jezik, te navedeno da se radi uglavnom o deci gluvih roditelja i da ih ima jako malo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare