Predsednikova objava rata fudbalskoj mafiji – politička volja ili populizam?

Vesti 10. maj 202119:21 > 19:4543 komentara

Sumnje u nameštanje fudbalskih utakmica u Srbiji, ponovo na dnevnom redu, po ko zna koji put...Rat koji je predsednik države objavio fudbalskoj mafiji, sportski novinari nazivaju - populizmom. Istovremeno, UEFA je sve konkretnija u pretnjama - da zbog neregularnosti takmičenja, Srbiji uvede prinudne mere. Iz Sindikata profesionalnih fudbalera poručuju da se nažalost ništa ne može promeniti bez političke volje.

Golman koji ne bira stranu i fudbaler koji glasno poručuje: „Pustio me da dam gol – tipična srpska posla, tj. tipičan srpski penal“. Ovaj jedanaesterac nasmejao je predsednika države, ali samo dva dana ranije, Vučić je u televizijskom studiju objasnio da je tužan zbog penala koji se sviraju u finišu domaćeg fudbalskog prvenstva i da zato ima – novo obećanje.

„Sad vam kažem, tu mafijašku bandu iz fudbala, carine, svega, koja vam pušta da se svi smeju penalima koji se sviraju i cela Evropa i celi svet, sve ćemo da ih pohapsimo i ne interesuje me koji im državni funkcioner i sa kojeg mesta pomaže“, rekao je Vučić.

povezane vesti

Javna je tajna da je nameštanje utakmica decenijska tradicija srpskog fudbala. A treba li time da se bavi predsednik države? Sportski novinar Zoran Pavić odgovora – providni populizam Aleksandra Vučića.

„Sve što on govori je direktna posledica signala sa strane da mu nešto utiče na rejting, odnosno da se loše kotira, dakle usudiću se da kažem tešku reč – ova sprdnja u Superligi je bruka i sramota i biće tu još dojava iz UEFA verovatno“, kaže Pavić.

A evropska kuća fudbala šalje poslednja upozorenja – UEFA najavljuje čak i uvođenje prinudnih i privremenih mera u srpski fudbal, koje, između ostalog, podrazumevaju i angažovanje stranih sudija. Pojedini superligaši koji su u martu već bili viđeni kao drugoligaši, serijom pobeda na nivou Bajerna iz Minhena, sada na tabeli drugačije stoje i ništa im nije sumnjivo.

„Savest nam je potpuno čista“

„Napredak je na terenu sve pokazao. Napravili smo pravo malo čudo! Ako nekom nešto nije jasno mogu samo da mu kažem da smo čisti kao suza“, rekao je Miloš Nenezić, predsednik FK Napredak.

Iz sindikata profesionalnih fudbalera Srbije poručuju da se ovakvi skandali u vezi sa nameštanjem utakmica ne pamte ni 90.’tih, kada su fudbalski klubovi bili u rukama ljudi s one strane zakona. I ništa se neće promeniti, jer glas poštenih fudbalskih radnika ne sme da se čuje, poručuje Mirko Poledica.

„Svi klubovi se finansiraju iz lokalnih budžeta ili državnog budžeta i vi kao predstavnik kluba niste u mogućnosti da iznesete stavove svoje na način na koji smatrate da treba da se razvija fudbal na nacionalnom nivou zbog toga što ćete odmah biti targetirani kao neprijatelj sistema. Uvek je taj fudbal bio blizak političarima, i u ovoj zemlji ništa ne može da se uradi u sportu bez političke volje“, navodi Poledica.

Pre otprilike decenije i po poljska policija je zbog korupcije upadala i na stadione, odvodila fudbalere, i u samo nekoliko dana uhapsila više od 500 ljudi, od kojih je polovina osuđena. Kod nas skandal sa Slavišom Kokezom gotovo zaboravljen, a Fudbalski savez Srbije još uvek nije raspisao izbore za novog predsednika – mada, kao da bi to nešto promenilo.

Komentari

Vaš komentar